Reformisti vode na parlamentarnim izborima u Iranu

Glasalo je oko 60 posto od gotovo 55 miliona Iranaca, koliko ih je imalo pravo glasa (EPA)

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Iranu danas pokazuju da nijedna od tri političke frakcije, koliko ih se nadmetalo, neće osvojiti većinu u 290-članom parlamentu, ali po broju glasova vode reformisti i umjereni konzervativci, javlja AP, uz ocjenu da to ide naruku predsjedniku Hassanu Rouhaniju.

Preliminarni rezultati jučerašnjeg glasanja još nisu zvanično objavljeni, a konačni rezultati bit će poznati tek za nekoliko dana.

Jučerašnje glasanje za novi saziv iranskog parlamenta i vjersko tijelo poznato kao Skupština eksperata bilo je prvo otkako je Teheran postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama prošle godine.

Agencija AP ocjenjuje da reformisti koji streme ka većim demokratskim promjenama i umjereni koji podržavaju Rouhanija “po svoj prilici izvlače korist iz ukidanja međunarodnih sankcija koje je umjereni iranski predsjednik izdejstvovao u skladu sa sporazumom prošlog ljeta”.

Al Jazeerin dopisnik Jonah Hull, koji izvještava iz Teherana, javlja da, iako se očekuje da će na izborima reformisti i umjereni kandidati prevladati u prijestolnici,  niko ne očekuje da će oni “odnijeti dramatičnu pobjedu” na nivou cijele zemlje. 

“Od izbora između konzervativaca i bloka umjerenih reformista zavist će da li će Iran krenuti ka otovorenosti i većoj toleranciji, i prijeko potrebnim ekonomskim reformama. Međutim, u sistemu koji je ustrojen na principu da konačna i stvarna vlast pripada vjerskom konzervativnom establišmentu, stari način mišljenja i status quo i dalje je duboko ukorjenjen”, izjavio je reporter Hull.

‘Masovna diskvalifikacija reformskih kandidata’

Birališta u Iranu zatvorena su sinoć nakon što je glasanje bilo više puta produžavano zbog visoke izlaznosti birača, objavila je državna televizija pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Glasalo je oko 60 posto od gotovo 55 miliona Iranaca, koliko ih je imalo pravo glasa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Hossein-Ali Amiri precizirao je na državnoj televiziji da je na birališta izašlo više od 32 miliona iranskih glasača, a što je manje nego na parlamentarnim izborima 2012. godine, kada ih je glasalo 64,2 posto.j

Iranci su birali 290 poslanika parlamenta i 88 članova skupštine, odnosno eksperata zaduženih da imenuju vrhovnog vjerskog vođu.

Opozicioni lider Karubi, koji se nalazi u kućnom pritvoru od 2011. godine, pozdravio je visoku izlaznost birača, uprkos, kako je rekao, masovnoj diskvalifikaciji proreformskih kandidata.

Vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamnei pozvao je birače da izađu u velikom broju kako bi “na taj način osujetili neprijatelje Teherana”.

Glasanje velikim dijelom predstavlja referendum o djelovanju predsjednika Rouhanija nakon što je 2015. postignut nuklearni sporazum kojim su Iranu ukinute međunarodne sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnih aktivnosti te zemlje, ocjenjuju agencije.

Rouhani se nada da će savez sa reformistima moći eleminirati ili barem ograničiti utjecaj dominantnih konzervativaca u parlamentu, što bi mu omogućilo da sprovede društvene i političke reforme.

Izvor: Al Jazeera i agencije