Nevažeći pasoši s teritorije ISIL-a

Dokumenta izdata na teritoriji pod kontrolom ISIL-a u Njemačkoj su nevažeća od 1. januara u (EPA)

Njemačka je proglasila nevažećim pasoše koji su izdati u dijelovima Iraka i Sirije koji su pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je pisanje lista Spiegel da su njemačke vlasti 10. decemrba prestale da priznaju te pasoše, prenosi AP.

Ova mjera preduzeta je manje od mjesec dana pošto je francuska policija pronašla sirijske pasoše pored tijela dvojice muškaraca koji su učestvovali u napadima u Parizu 13. novembra 2015. godine.

Francuska je tada pozvala Evropsku uniju da poboljša kvalitet opreme koja se koristi za provjeru putnih dokumenata na vanjskim granicama, posebno u Grčkoj i Italiji, kao i da omogući da se ti dokumenti uporede sa podacima Interpola o ukradenim ili izgubljenim pasošima.

Sigurnosne službe vjeruju da je ISIL zaplijenio veliki broj blanko pasoša i opremu za pravljenje pasoša kada je zauzela provincije Deir el-Zor, Raka i Hasaka u Siriji, kao i Mosul i Anbar u Iraku.

Sva dokumenta izdata u ovim mjestima poslije 1. januara 2015. godine nisu važeća u Njemačkoj i identitet njihovih nosilaca smatra se nepotvrđenim, ukoliko nemaju druge dokumente.

Izvor: Agencije