Kim tvrdi da ima revolucionarno oružje

Kim je rekao da je novo protivtenkovsko oružje tako moćno da se pod njim i najotporniji neprijateljski tenkovi raspadaju kao "zrela tikva" (Reuters)

Sjeverna Koreja razvila je protivtenkovsko oružje tako moćno da se pod njim i najotporniji neprijateljski tenkovi raspadaju kao “zrela tikva”, rekao je vođa te zemlje Kim Jong-un, prenose mediji.

Kim je prisustvovao testiranju laserski navođenog prenosnog raketnog bacača te izjavio da novo oružje ima “domet najveći na svijetu” i “precizan je poput snajpera”, prenosi službena sjevernokorejska agencija KCNA.

“Sa zadovoljstvom je uočio da i specijalni tenkovi i oklopna vozila kojima se neprijatelji hvale da imaju veliku vatrenu snagu i manevrabilnost pucaju poput zrele tikve pred našim protivtenkovskim oružjem”, prenosi agencija.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je da čim je prije moguće počne masovna proizvodnja novog oružja te da njime budu brzo opskrbljene oružane snage ove zemlje.

Više od milion vojnika

Vlasti u Pjongjangu imaju brojčano jake oružane snage, pišu agencije.

Sjeverna Koreja ima 1,2 miliona aktivnih vojnika na 25 miliona stanovnika, što je dvostruko više od južnokorejskog susjeda, dodaju.

Međutim, sjevernokorejske oružane snage uglavnom su zastarjele, a vojska je ozbiljno hendikepirana hroničnom nestašicom goriva zbog međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije