G20: Globalni oporavak na staklenim nogama

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka dvadeset najvećih ekonomija svijeta, po završetku dvodnevnog sastanka u Šangaju, upozorili su da je globalni oporavak na staklenim nogama. Konkretne zajedničke mjere nisu dogovorene, ali svjesni su da je rizik prevelik i da je saradnja neophodna.

Najnoviji udar na globalnu ekonomiju mogao bi doći u obliku izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Finansijski i monetarni čelnici G20 sigurni su da bi se posljedice eventualnog Brexita dugo osjećale. U zajedničkoj izjavi, utvrdili su i da ultraniske kamate i štampanje novca nisu dovoljni da podstaknu globalni rast i pozivaju na strukturne reforme da bi se osigurao održivi razvoj.

Direktorica Međunardnog monetarnog fonda Christine Lagarde upozorava da je neophodna zajednička akcija.

“Naš zaključak je, što sam i rekla čanovima skupine G20, da bez zajedničkog djelovanja nema globalnog oporavka. Na sastanku sam osjetila da svi shvaćamo ozbiljnost i hitnost situacije.”

Ekonomski rast SAD-a je, prema riječima ministra finansija, svijetla tačka globalne ekonomije, ali ga smeta što se svi oslanjaju na američkog potrošača.

Pravo zajedništvo u rješavanju globalne ekonomske krize nije jednostavno postići. Povijest nas uči da papir trpi svašta, a praksa je ipak nešto sasvim drugo.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera