Davutoglu PKK-u: Tursku niko ne može zastrašiti

Meta PKK-a je bio mir u Turskoj, ali i u regiji, kaže turski premijer (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je kako je “teroristička organizacija PKK, umjesto mira u zemlji, odabrala da u saradnji sa režimom Bashara al-Assada učestvuje u krvavom etničkom i sektaškom sukobu”, javlja Anadolija.

Davutoglu je kazao, aludirajući na PKK, kako oni koji se nadaju da će imati koristi od terorizma i koji iz ruku ne puštaju oružje, nikada neće uspjeti.

“Govore kako su pokrenuli teror u Cizreu, Suru i Silopiju, te upućuju prijetnje da će na proljeće proširiti terorizam i na naše sjeverne gradove Bingol i Van. Poručujem im sa ovog mjesta, mi smo i na proljeće, i na ljeto i u zimu, u svakom dijelu naše zemlje i niko nas ne može zastrašiti”, rekao  je Davutoglu prilikom boravka u Bingolu, gradu na istoku Turske.

“Njihova meta bio je mir u Turskoj, ali i u regiji. Postali su saradnici i pijuni onih čija je meta mir. Jedini krivci za zaustavljanje procesa rješavanja kurdskog pitanja su oni koji se skrivaju u sjeni oružja. Oni koji su u martu 2013. dali riječ da će položiti oružje, 2014, 2015. i danas 2016. od naših gradova napravili skladišta za oružje. Oni su ti koji su zaustavili proces pomirenja i to je njihova odgovornost”, rekao je Davutoglu.

Izvor: Agencije