Sud odobrio izmještanje kampa ʽDžunglaʼ

Sud u Lilleu odobrio je izmještanje izbjegličkog kampa na sjeveru Francuske nazvanog “Džungla”. U njemu su smještene hiljade izbjeglica i migranata, koji se nadaju da će ući u Veliku Britaniju i tamo zatražiti azil.

Abdelmahdi Alzaghir, izbjeglica iz Iraka, već je mjesec dana u tom kampu. Pomaže u šatoru u kojem se dijeli hrana. Na toplom je i barem nešto radi. Međutim, lokalne vlasti su dobile zeleno svjetlo da izmjeste one koji ovdje borave. Tvrde da neće koristiti silu, niti će uklanjati objekte poput knjižnice i vjerskih objekata. Abdelmahdi kaže da mu je stalno preseljenje dosadilo. Odlučio je podnijeti zahtjev za azil u Francuskoj.

“Ne mogu stalno ići sa jedne lokacije na drugu. Podnijet ću zahtjev za azil u Francuskoj i čekati zvaničan odgovor. Pokušat ću prebaciti suprugu i četvero djece iz Iraka, kako bismo mogli zajedno živjeti u miru i raditi u Francuskoj”, kaže on.

Ponuda Vlade

Ali veliki je broj onih koji planirano izmještanje vide kao još jednu prepreku. Odlučni su da pređu u Veliku Britaniju, gdje imaju porodicu i prijatelje.

“Ovdje sam već više od mjesec dana. Želim ići u Veliku Britaniju, ali situacija se sada mijenja. Vidjet ćemo šta će biti”, kaže izbjeglica iz Iraka koji se predstavio kao Casper.

“Postoje mjesta za izbjeglice u Francuskoj i Njemačkoj, ali ovi ljudi imaju razlog zbog čega žele otići u Englesku. Tamo imaju porodice i ne žele ostati ovdje”, govori Karimi Shapaur, izbjeglica iz Irana.

Vlada tvrdi da migrantima može ponuditi bolje rješenje.

“Mogu potvrditi da smo uz pomoć humanitarnih organizacija, kao što smo već ranije radili, na površini od gotovo četiri hektara osigurali pristojan smještaj za migrante u Calaisu. Što je najvažnije, tamo će biti sigurni od krijumčara ljudima”, izjavila je Fabienne Buccio, načelnica okruga Pas De Calais.

“Iza šumarka se nalazi južni dio kampa Džungla. Lokalne vlasti nastoje sve koji su ondje smješteni prebaciti u novi prihvatni centar nedaleko odatle. Ovi kontejneri imaju grijanje, a ovdje je, kako tvrde, znatno sigurnije i čistije. Iako se nalazi nedaleko od prvobitnog kampa, mnogim izbjeglicama prelazak ovdje psihološki pada veoma teško”, izvještava iz Calaisa reporter Al Jazeere Nadim Baba.

Nedovoljni kapaciteti

Humanitarne organizacije tvrde da kapaciteti u novom kontejnerskom naselju i drugim centrima nisu dovoljni za smještaj svih koji borave u kampu “Džungla”.

“Francuske vlasti govore migrantima da mogu živjet ili u kontejneru ili u privremenom smještaju. To će potaknuti ljude da posvuda formiraju male improvizirane kampove, kao i prije 10 godina u Sangatteu. Neće biti dovoljno mjesta za njih u skloništima koje formira Vlada”, kaže Michel Jansen, predstavnik organizacije Ljekari bez granica.

Dobrotvorne organizacije kažu da francuska Vlada treba učiniti mnogo više da pomogne ogromnom broju djece i mladih koji su ovdje. Bez obzira na to kada i koliko brzo će vlasti izmjestiti ovaj kamp, trajno rješenje se još ne nazire.

Izvor: Al Jazeera