Mediji: Ubijen osumnjičeni za otmicu diplomata iz Srbije

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, poginuli su prošlog petka (AP)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je, prema informacijama iz Libije, u gradu Sabratha ubijen Abdullah al-Dabbashi, koji se sa svojom grupom sumnjiči za otmicu dvoje diplomata iz Srbije u Libiji u novembru prošle godine.

Prema riječima Dačića, informacije govore da je Dabbashi ubijen u četvrtak u gradskim borbama protiv oružane grupe Islamske države Irak i Levant u Sabrathi.

Sahranjeni Jovica Stepić i Slađana Stanković

Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su prošle sedmice poginuli u libijskom gradu Sabrata, sahranjeni su u petak.
Slađana Stanković sahranjena je na groblju Zbeg u Borči, a sahrani je prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Jovica Stepić sahranjen je na mjesnom groblju u selu Makce kod Velikog Gradišta, a ispred Ministarstva spoljnih poslova sahrani je prisustvovala državna sekretarka Roksanda Ninčic.

Dodao je da je vijest o ubistvu Dabbashija objavio Libya Observer i da se očekuje zvanična potvrda.

Tvrdnje Pentagona

Kako prenosi Tanjug, informaciju o tome objavio je i list Libya Herald, koji, pozivajući se na lokalne zvaničnike, navodi da je Dabbashi, zvani “Hafter”, ubijen kada su “lokalni aktivisti napali kuću u kojoj je odsjeo”.

Borbe u Sabrathi uslijedile su nakon što su naoružani lokalci, zajedno sa snagama sigurnosti, krenuli s pretraživanjem nekoliko gradskih kvartova u potrazi za ljudima osumnjičenim za veze s ISIL-om.

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti su u Libiji u novembru prošle godine, a poginuli su prošlog petka.

Beograd traži objašnjenje i vodi istragu kako je dvoje zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova poginulo.

Pentagon osporava tvrdnje da je ovo dvoje civila nastradalo nakon zračnog udara američkih snaga na mete ISIL-a u Libiji.

Zvaničnici Srbije, s druge strane, tvrde da je obdukcioni nalaz pokazao da su Stepić i Stanković nastradali od posljedica detonacije i da nisu mučeni.

‘Rezultati obdukcije se poklapaju’

“Rezultati obdukcije srpskih i libijskih stručnjaka se apsolutno poklapaju, povrede su nastale na isti način, u detonaciji, u isto vreme”, rekao je u petak premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Najavio je i da će se u subotu ponovno sastati s ambasadorom SAD-a u Srbiji. 

“Veoma je važno da dođemo do pune istine, ali i da ne uništimo dobar trend u odnosima sa SAD-om”, rekao je.

Izvor: Agencije