Izvještaj: BBC nije spriječio voditelja-zlostavljača

Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dječak svega deset, navodi se u izvještaju (Reuters)
Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dječak svega deset, navodi se u izvještaju (Reuters)

BBC je kriv za ozbiljne propuste u slučaju slavnog voditelja te kuće Jimmyja Savilea, koji je počinio mnogobrojna zlostavljanja i silovanja, što je otkriveno poslije njegove smrti, zaključuje se u izvještaju bivše sutkinje Janet Smith, koji je predstavljen upravi britanskog javnog servisa.

Upozorenja na ponašanje Savilea decenijama nisu uvažavana, navodi se u izvještaju, ali i dodaje da ipak nisu pronađeni dokazi da je BBC kao institucija prikrivao njegovo ponašanje, prenosi Reuters. 

Kako se poslije njegove smrti saznalo, Savile je tokom višedecenijske karijere napastvovao nekoliko stotina dječaka i djevojčica.

Dobrotvorni rad

“Savile je bio prijetnja mladim ljudima, dječacima i djevojčicama, a svoj položaj zvijezde je koristio besramno. Najmlađa žrtva zlostavljanja imala je osam godina, a najmlađi silovani dječak svega deset. Praksa BBC-a da štiti svoje zvijezde omogućila mu je da to radi decenijama”, rekla je sutkinja Smith.

Žalbe žrtava seksualnog zlostavljanja izašle su u javnost nakon njegove smrti prije pet godina.

Zbog svega toga, BBC je pokrenuo istragu čiji su rezultati sada objavljeni.

Generalni direktor BBC-a Tona Hall rekao je da takvo nešto nije smjelo da se dogodi i da je, svakako, trebalo biti zaustavljeno.

Savile se kasnije u karijeri prijavio za dobrotvorni rad po dječjim bolnicama i sirotištima, za šta je čak odlikovan, a kraljica mu je uručila titulu viteza.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove ostavke na BBC-ju zbog seks-skandala. Nakon ostavke generalnog direktora Georgea Entwistlea odstupili su i direktorica vijesti Helen Boaden i njen zamjenik Stephen Mitchell.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO