Izbori u Iranu: 12.000 kandidata za 290 mandata

U Iranu se održavaju parlamentarni izbori, a to je prvi ispit javnog mnijenja nakon dogovora o obustavljanju nuklearnog programa i ukidanja međunarodnih sankcija Iranu u januaru ove godine.

Predstojeći izbori u Iranu bitni su iz više razloga – istovremeno se održavaju izbori za Parlament i za Vijeće stručnjaka.

Iranski Parlament, odnosno Medžlis, ima 290 mjesta, a za predstojeće izbore prijavilo se čak 12.000 kandidata.

Međutim, gotovo polovina ih je diskvalificirana, što znači da će ih se samo 6.200 kandidirati. Među kandidatima je 586 žena.

Utrka za mjesto vrhovnog vođe

Istovremeno se održavaju izbori za Vijeće stručnjaka, a ti izbori su još bitniji od parlamentarnih.

Za Vijeće stručnjaka prijavilo se 800 kandidata, islamskih teologa i pravnika, a odobreno ih je samo 161. Oni će se kandidirati za 88 mjesta.

To je jedino tijelo koje ima moć birati i smijeniti vrhovnog vođu, a on je najmoćnija funkcija u državi. Njemu je podređena izvršna, zakonodavna i sudska vlast, kao i vojska, obavještajne službe i mediji.

Vrhovni vođa, također, ima gotovo presudan utjecaj na predsjedničke kandidate, može im odobriti ili zabraniti kandidiranje. Tu dužnost ajatolah Ali Khamenei obavlja još od 1989. godine.

Budući da je njemu sada 76 godina, velika ja utrka za njegovog nasljednika.

Prije dolaska predsjednika Hassana Rouhanija, iranskom politikom dominirali su konzervativniji elementi, predvođeni Mahmoudom Ahmadinejadom. Dolaskom Rouhanija na vlast unaprijeđeni su odnosi sa Zapadom.

Put pomirenja sa Zapadom

Postignut je sporazum o iranskom nuklearnom programu, što je rezultiralo ukidanjem sankcija i jačanjem diplomatskih odnosa sa zemljama Zapada.

Pobjeda reformističkih struja bi ukazala na odobravanje građana i ostalih ključnih faktora da Iran nastavi putem pomirenja sa Zapadom.

S druge strane, pobjeda konzervativaca značila bi protivljenje politici predsjednika Rouhanija.

Izvor: Al Jazeera