IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

Sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor IAEA u narednih 15 godina (Reuters)

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da Iran poštuje svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu postignutom sa šest velikih sila, koji je stupio na snagu 16. januara ove godine.

IAEA je navela da Iran nije “obogaćivao uranij” preko dozvoljene mjere predviđene sporazumom i dodala da ta pozitivna ocjena primjene sporazuma omogućava njegovu dalju primjenu i normalizaciju ekonomskih i međunarodnih odnosa Islamske Republike.

Iran i šest svjetskih sila (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Odmrzavanje sredstava

Prema ovom sporazumu, sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor IAEA u narednih 15 godina.

U januaru ove godine Iran je i službeno izašao iz ekonomske izolacije, u kojoj se nalazio godinama.

To je uslijedilo nakon potvrde Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda da je Iran ispunio sve mjere u skladu sa Sporazumom o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

Kao direktna posljedica ovog sporazuma bilo je odmrzavanje sredstva vrijednih 100 milijardi dolara, koja je Iran imao u bankama širom svijeta.

Izvor: Agencije