UN: Sve strane u Libiji krive za ratne zločine

U Libiji se između 2014. i 2015. godine dramatično pogoršalo stanja (EPA)

Sve strane u sukobu u Libiji krive su za ratne zločine, uključujući mučenje, silovanje i pogubljenje zatvorenika, izvijestili su Ujedinjeni narodi, zahtijevajući da krivci budu izvedeni pred lice pravde.

“Mnoštvo učesnika, državnih i nedržavnih, optuženo je za teška kršenja i zlostavljanja, koja bi, u nekim slučajevima, mogla predstavljati ratne zločine”, izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Husein u saopćenju.

U izvještaju istrage objavljenom u četvrtak o zlostavljanju počinjenom u Libiji između 2014. i 2015. godine ističe se dramatično pogoršanje stanja u zemlji tokom tog perioda.

ISIL koristi haos

Libija je podijeljena između dvije suparničke vlade, jedne sa sjedištem u Tobruku i druge u glavnom gradu Tripoliju, a razdire je nasilje među oružanim frakcijama.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant, koja kontrolira obalni grad Sirt, koristi taj haos za širenje svojeg utjecaja.

U izvještaju UN-a opisuje se kako se većina oružanih grupa okrenula ilegalnim ubistvima, uključujući egzekucije osoba u zarobljeništvu, zatvorenika, otetih osoba ili onih koje iznose različito mišljenje.

Izvještaj spominje udarce zadane plastičnim cijevima ili električnim kablovima, dugo držanje pojedinaca u bolnom visećem položaju, izolacije u ćelijama, elektrošokove, uskraćivanje vode i hrane, seksualne prijetnje i ucjene.

Bez vlade nacionalnog jedinstva

Više hiljada osoba zatvoreno je bez sudskog postupka, a seksualno nasilje je uobičajena praksa, tvrde istražitelji.

Nakon žestoke dvodnevne rasprave, parlamentarci u Tobruku nedavno nisu prihvatili vladu nacionalnog jedinstva, koju je predložio UN, a politička stabilnost u Libiji je sve neizvjesnija.

Još postoje mnoge nesuglasice, uključujući i imena ministara nove 18-člane vlade.

Izvor: Agencije