Ministri EU-a i Balkana o izbjegličkoj krizi

Ministri Evropske unije s balkanskim zemljama pokušavaju naći zajednički odgovor na izbjegličku krizu.

U Briselu se održava sastanak ministara unutrašnjih poslova EU-a o izbjegličkoj krizi, kojem prisustvuju i ministri zemalja na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Grčki ministar unutrašnjih poslova upozorio je da Atina ostaje pri prijetnji da će preduzeti jednostranu akciju ako EU donese mjere koje bi Grčku natjerale da prihvati više izbjeglica.

Kritizirao je druge zemlje zbog jednostranih akcija koje utječu na Grčku.

‘Jednostrane akcije’

Istovremeno, njegov kolega iz Holandije, koja predsjedava Unijom, rekao je da Mađarska ima pravo organizirati referendum o izbjegličkim kvotama, kao dio mjera za suzbijanje povećanog broja izbjeglica.

Grčki ministar za migracije kazao je da njegova zemlja neće prihvatiti jednostrane akcije EU-a.

“Došli smo ovdje da pokušamo razgovarati o tome kako ćemo se nositi s humanitarnom krizom u Grčkoj, koju članice EU-a žele stvoriti”, kazao je Ioannis Mouzalas.

Dodao je da i Grčka može poduzeti jednostrane akcije.

“Grčka neće prihvatiti da postane Liban za Evropu, skladište duša, čak i ako to dolazi u obliku značajnih sredstava”, izjavio je Mouzalas.

Njemačka: Oštrije mjere za migrante

Njemački Parlament usvojio je u četvrtak oštrije mjere za lica koja traže azil, kako bi ublažio veliki priljev migranata.

Paket mjera obuhvata ograničavanje prava na ujedinjenje porodica za pojedine migrante, prenio je AFP.

Zakon, koji je usvojen sa 429 glasova za i 147 protiv, ublažava ograničenja za protjerivanje osuđenih stranaca, što je ključna mjera koja je predložena poslije nasilja u Kelnu u novogodišnjoj noći.

Proces obrade zahtjeva za azil bit će ubrzan i bit će uspostavljeni centri za “ekonomske migrante”, koji imaju malo šansi da dobiju status izbjeglice.

Cilj ove mjere je da se ubrza proces repatrijacije i oslobode resursi za izbjeglice iz ratnih područja, kojima je hitno potrebna zaštita.

Izvor: Al Jazeera