Turska je više evropska nego neke članice EU-a

Njemačka pokušava da ubijedi EU da prihvati više izbjeglica i raspodjeli ih među državama članicama (EPA)
Njemačka pokušava da ubijedi EU da prihvati više izbjeglica i raspodjeli ih među državama članicama (EPA)

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel i koordinator za izbjeglice ove zemlje Peter Altmaier pohvalio je ulogu Turske u izbjegličkoj krizi koja je pogodila Evropu.

“Turska je u protekle tri godine imala veoma pozitivnu ulogu u prihvatu izbjeglica i ponašala se više evropski od mnogih država članica Evropske unije”, kazao je Altmaier u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Turska je vidjela da postoji šansa za geostratešku saradnju s EU-om i Njemačkom”, dodao je on.

On je odbranio plan prema kojem bi Evropa prihvatala izbjeglice iz Turske prema određenim kvotama.

“Mehanizam dijeljenja tereta, koji bi spriječio izbjeglice koje dolaze u Tursku da ostanu tamo i tako postanu problem za stabilnost zemlje, također je dio tog plana”, kazao je, dodajući da se radi o fer raspodjeli izbjeglica.

‘Ne želimo više izbjeglica’

Njemačka pokušava ubijediti EU da prihvati više izbjeglica i raspodijeli ih među državama članicama prema sistemu kvota, ali ovu su ideju odbile mnoge zemlje.

“Ne želimo primati više izbjeglica”, rekao je francuski premijer Manuel Valls u subotu.

Izrazio je divljenje za njemačku spremnost da prihvati još izbjeglica, ali je dodao: “Francuska nikada nije rekla ‘dođite u Francusku’.”

Očekuje se da će se Angela Merkel u četvrtak, uoči samita u Briselu, sastati i s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Izvor: Agencije


Povezane

Turska je od početka rata u Siriji, primila gotovo tri miliona izbjeglih Sirijaca. Dio njih, spas je pronašao u pograničnom gradu Kilisu, u kojem sada živi blizu 250 hiljada stanovnika. Polovica njih su Sirijci. Priča Adnan Rondića.

Tokom prošle godine više od milion izbjeglica došlo je u Evropu kopnenim ili morskim putem, podatak je Međunarodne organizacije za migracije.Većina ih je iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prema podacima UNHCR-a, samo u prvih šest sedmica 2016. blizu 80.000 izbjeglica i migranata došlo je u Evropu brodovima, što je više nego u prva četiri mjeseca […]

Deseci hiljada Sirijaca pobjegli su od početka ofanzive sirijske vlade na Halep.Turske vlasti i dalje drže zatvorenom granicu prema istoku i traže pomoć međunarodne zajednice.Stefanie Dekker je u turskom gradu Gaziantepu razgovarala s jednom porodicom, koja je granicu prešla ilegalno.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO