Sisi Egipćanima: Ne slušajte nikog osim mene

Abdel Fattah al-Sisi predsjednik je Egipta od 2014. (Reuters)
Abdel Fattah al-Sisi predsjednik je Egipta od 2014. (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi je izjavio u srijedu da nepoštena kritika njegove Vlade doprinosi pokušajima da se obori država, upozorivši građane da ne slušaju nikoga osim njega.

On je u televizijskom obraćanju naciji rekao da će “ukloniti sa lica zemlje” svakoga ko planira oboriti državu.

Njegova Vlada suočena je s valom kritika proteklih sedmica zbog navodne policijske brutalnosti i drugih kršenja ljudskih prava te zbog vođenja ekonomije.

Nedavno izabrani Parlament sa 596 zastupnika često se vidi kao tijelo koje nema nikakav utjecaj.

‘Lijek za egipatske probleme’

Sisi je u govoru rekao i da ima “lijek” za egipatske probleme.

“Molim vas, ne slušajte nikoga osim mene. Mrtav sam ozbiljan”, rekao je glasno ljutitim glasom.

“Budite oprezni, niko ne bi trebao zloupotrijebiti moje strpljenje i dobre manire da izvrši udar na državu.”

“Kunem se Bogom da ću svakoga ko joj [državi] priđe blizu ukloniti sa lica zemlje. Kažem vam ovo dok cijeli Egipat sluša. Šta mislite da radite? Ko ste vi?”

Kao šef vojske, Sisi je vodio svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013, a godinu nakon toga je izabran za predsjednika.

Međutim, kritičari kažu da je uradio malo od kako je na vlasti kada su u pitanju ljudska prava, pogotovo sloboda govora.

Ibrahim Eissa, jedan od najuglednijih egipatskih kolumnista, u nedjelju je optužio Sisija da vodi “teokraciju”, nakon što je autor Ahmed Naji zatvoren na dvije godine zbog objavljivanja odlomka u njegovom romanu u kojem se opisuju seksualne scene.

‘Rano za otvorene demokratske prakse’

Sisi je u govoru dodao da je “veoma rano za otvorene demokratske prakse, kao što je kritiziranje zvaničnika”.

“Ne kažem da nema demokratije. Ali, budite oprezni. Vodimo je pod teškim uvjetima, zbog toga nam dopustite da čuvamo Egipat.”

Egipatski predsjednik svoj 120-minutni govor, najduži do sada od kako je preuzeo tu funkciju u junu 2014. godine, posvetio je velikim dijelom prijetnjama s kojima se zemlja suočava.

“Ono što je postignuto u proteklih godinu i po dana nije postignuto u 20 godina prije toga”, kazao je, misleći na infrastrukturne projekte.

Također je po prvi put sugerirao da “militanti” stoje iza obaranja ruskog aviona na Sinaju 31. oktobra, kada je ubijeno 224 putnika i članova posade.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za rušenje aviona.

‘Željeli udariti na odnose s Rusijom’

“Oni koji su srušili avion, šta su se nadali da će postići? Da će samo pogoditi turizam? Ne, oni su također željeli udariti na naše odnose s Rusijom.”

Egipat se bori s pobunjenicima povezanim s ISIL-om na Sinaju, koji su izveli napade širom zemlje.

Sisi je po prvi put priznao da su snage sigurnosti počinile “ekscese” na Sinaju, dodavši da je teško boriti se protiv terora dok se čuvaju prava građana.

“Da li sam sretan zbog toga? Nisam”, kazao je Sisi. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sutra, 25. januara, obilježava se peta godišnjica od početka masovnih protesta, koji su doveli do svrgavanja režima egipatskog predsjednika Mubaraka. Demonstranti su 17 dana protestovali na ulicama svih većih egipatskih gradova, a najbrojnija okupljanja održana su na trgu Tahrir u glavnom gradu Kairu. Dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak je odstupio sa vlasti 11. februara. Taj datum […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO