Senat neće podržati Obamin izbor sudije

McConnell: Predsjednici imaju pravo imenovati, kao što Senat po Ustavu ima pravo dati svoj pristanak ili ne (AP)

Vođa republikanske većine u američkom Senatu odlučno je ponovio da gornji dom Parlamenta neće potvrditi nijednog kandidata za Vrhovni sud kojeg bude imenovao predsjednik SAD-a Barack Obama, nagovješćujući trajnu institucijsku krizu između zakonodavne i izvršne vlasti.

“Predsjednici imaju pravo imenovati, kao što Senat po Ustavu ima pravo dati svoj pristanak ili ne”, rekao je Mitch McConnell, predsjednik Senata u kojemu većinu imaju republikanci, prenosi Hina.

“U ovom slučaju, Senat neće prihvatiti”, dodao je, deset dana nakon smrti konzervativnog sudca Antonina Scalije, za kojega Obama mora pronaći zamjenu, što mu neće biti lako. Suci Vrhovnog suda imenuju se na dužnost doživotno.

Ta važna ustanova nerijetko ima posljednju riječ u političkom životu i u velikim društvenim raspravama u Americi. U ponedjeljak je nastavila saslušanja, s osam umjesto devet sudaca.

Upitne odluke

Najviše američko pravosudno tijelo ima sada četiri konzervativna i četiri liberalna suca, što potiče bojazan od nemogućnosti donošenja odluka u narednom razdoblju.

Ako Obama uspije imenovati liberalnog suca, Sud bi prvi put u nekoliko desetljeća mogao skrenuti ulijevo, zbog čega negoduju republikanci, koji su sigurni da će na predsjedničkim izborima u studenome dobiti svoju vladu.

Glavni republikanski kandidati misle da nasljednika suca Scalije treba imenovati novi predsjednik.

Obama je odlučan u nakani da pronađe zamjenu za Scaliju, pa je zastupnike u Kongresu pozvao da budu razumni.

U slučaju stalnog razilaženja, Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država mogao bi raditi s osam sudaca godinu dana i naći se u kriznoj situaciji kakva još nije viđena.

Izvor: Agencije