SAD: Može li se Zika prenijeti seksualnim putem?

Glavni način infekcije i dalje ostaje ubod komarca i stručnjaci savjetuju da trudne žene nastoje izbjeći te insekte (Reuters)

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) priopćio je da ispituje 14 novih izvješća o mogućem prijenosu virusa Zika seksualnim putem.

Prema navodima CDC-a, među njima su i slučajevi u koje su uključene i trudnice, prenose mediji.

Centar je obznanio najnovije informacije istodobno s objavljivanjem novih smjernica posvećenih seksualnom prijenosu virusa.

Smjernice su objavljene uz potvrdu o prvom slučaju zaraze virusom Zika kod osobe u kontinentalnom dijelu SAD-a, koja nije putovala u virusom zahvaćene krajeve. Slučaj je povezan sa seksualnim kontaktom s partnerom koji je zaražen virusom.

CDC je savjetovao muškarce koji putuju u područja u kojima je aktivan Zika virus da upotrebljavaju kondome ili se suzdrže od seksa za vrijeme trajanja trudnoće.

Još nema dokaza da žene mogu prenijeti Zika virus svojim seksualnim partnerima, no potrebno je poduzeti još istraživanja kako bi se shvatio ovaj problem, navelo je ovo tijelo.

Ubod komarca glavni način zaraze

Posljednji rezultati istraživanja koje je u Brazilu uključivalo i trudnice ojačali su teoriju da je Zika virus povezan s defektom mikrocefalije kod novorođene djece i njihovim rađanjem s abnormalno malom glavom, te da to može utjecati na njihov kognitivan razvoj.

Istraživanje je, također, potvrdilo prisustvo Zika virusa u plodnoj vodi dviju žena koje su imale simptome slične oboljelima od tog virusa tijekom trudnoće. Brazilski stručnjaci navode da to sugerira kako Zika virus može zaraziti i fetus.

Glavni način infekcije i dalje ostaje ubod komarca i stručnjaci savjetuju da trudne žene nastoje izbjeći te insekte.

Margaret Chan, čelnica Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je u Brazilu kako se svijet suočava s “dugim putovanjem” u nastojanju da pobijedi ovaj virus.

Broj potvrđenih i mogućih slučajeva mikrocefalije u Brazilu povezanih s virusom Zika povećao se na 4.690 sa 4.443, koliko je bilo registrirano prošlog tjedna, potvrdilo je brazilsko Ministarstvo zdravlja.

Virus Zika širi se velikom brzinom u Središnjoj i Južnoj Americi. Simptomi podsjećaju na srednje jaku gripu, a bolest prati osip. Virus je posebno opasan za trudnice.

Izvor: Agencije