SAD: ISIL privlači strane borce u Libiju

Aktivnost ISIL-a u Libiji posebno zabrinjavaju SAD, rekao je posebni izaslanik Bijele kuće (AP)
Aktivnost ISIL-a u Libiji posebno zabrinjavaju SAD, rekao je posebni izaslanik Bijele kuće (AP)

Američki posebni izaslanik u koaliciji koja se bori protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) rekao je kako ova grupa nastoji privući što je više moguće stranih boraca u Libiju, te da Sjedinjene Američke Države neće oklijevati djelovati kada tamo primijete opasnost.

Posebni izaslanik Brett McGurk je, govoreći novinarima u Bijeloj kući, kazao kako se Sjedinjene Američke Države pripremaju za svaku mogućnost dok nastoje provesti prekid vatre u Siriji između Vlade i umjerenih pobunjenika koji bi trebao stupiti na snagu u subotu.

McGurk je rekao novinarima da aktivnost ISIL-a u Libiji posebno zabrinjava Sjedinjene Američke Države, koje su prošli petak izvele zračne napade na logor za obuku boraca grupe u toj zemlji.

Taj objekt povezan je s napadačem kojeg se krivi za napade u Tunisu prošle godine.

U tom američkom zračnom udaru na kamp ISIL-a u blizini grada Sabratha ubijeni su oteti službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić.

Oteti u novembru

Stanković i Stepić oteti su 8. novembra u Libiji. Od tada je više puta saopćavano da su oni dobro, te da pripadnici službi sigurnosti Srbije u saradnji sa kolegama iz inostranstva rade na tom slučaju.

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook saopćio je prije nekoliko dana kako su nejasne okolnosti pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji.

Kako je naveo, snage SAD-a su posmatrale taj kamp sedmicama. On je kazao da će SAD podijeliti sve dostupne informacije sa Vladom Srbije.

Srbija će tražiti objašnjenje od vlasti SAD-a i libijskih vlasti kako je do toga došlo.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare saopćio da je potvrđeno ubistvo državljana Srbije, te dodao da je, prema operativnim saznanjima, najodgovorniji za kidnapiranje pripadnika porodice Ahmeda Dabashija, koja se bavi krijumčarenjem i prebacivanjem ljudi prema Italiji.

Vojni zvaničnici su rekli da je iz zraka pogođena jedna kuća udaljena desetak kilometara od centra grada i da je tamo bio kamp za obuku boraca ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO