Prvi put iz zraka bačena pomoć Deir Ezoru

Stanovnici, njih 200.000 koji su ostali u Deir Ezoru, pod opsadom su pripadnika Islamske države Irak i Levant (EPA)

Ujedinjeni narodi prvi su put iz zraka bacili humanitarnu pomoć Deir Ezoru, objavio je u srijedu čelnik humanitarnih operacija UN-a Stephen O'Brien.

“Jutros je avion Svjetskog programa za hranu ispustio prvi dio humanitarne pomoći od 21 tone Deir Ezoru”, na istoku zemlje, rekao je i dodao da je akcija bila uspješna.

Pomoć je pala na ciljano područje, kao što je bilo i predviđeno, kazao je O'Brien pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je održalo konsultacije o humanitarnom stanju u Siriji.

Druge opcije neizvedive

Stanovnici, njih 200.000 koji su ostali u Deir Ezoru, gradu 450 kilometara sjeveroistočno od Damaska, pod opsadom su pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koji kontroliraju dio grada.

O'Brien je naglasio da je takva pomoć dosta neprecizna i teška zbog nesigurnosti te da se takvoj operaciji pribjegava samo kad su neizvedive druge opcije.

UN se prvi put poslužio tom metodom u pomoći stanovništvu.

Rusija je u januaru objavila da je na isti način upućivala humanitarnu pomoć području Deir Ezora.

Primirje starta u subotu

Nakon što su Sjedinjene Američke Države i Rusija najavile prekid vatre u Siriji, koji stupa na snagu u subotu, sirijske vlasti pozdravile su takav dogovor, a sirijska opozicija dala je uvjetnu podršku.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je prihvatio da se primirje ne odnosi na oružane grupe ISIL i Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide.

Sukob u Siriji, koji je prije pet godina počeo pobunom opozicije, pretvorio se u složen rat, u koji su uključene međunarodne i regionalne sile, što je izazvalo, uz više od 250.000 žrtava, i humanitarnu katastrofu.

Izvor: Agencije