Novi turski udari na položaje PKK

Napade na jugoistoku Turske izveli helikopteri Cobra (EPA)
Napade na jugoistoku Turske izveli helikopteri Cobra (EPA)

Turski vojni helikopteri usmrtili su 12 kurdskih boraca, u udarima koji su se desili blizu jugoistočne granice sa Sirijom u srijedu, prenosi agencija Reuters navode iz sigurnosnih izvoza.

Napadi helikoptera Cobra pokrenuti su u ranim jutarnjim satima kada je grupa boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) putovala kroz planinsko područje kod distrikta Idil u turskoj provinciji Sirnak, navode izvori.

Dijelovi Idila nalazili su se pod 24-satnim policijskim satom prošle sedmice u vrijeme kada su snage sigurnosti izvodile operaciju protiv pobunjenika.

Ovo je dio šire vojne kampanje koja je počela prošlog decembra u gradovima na jugoistoku Turske gdje su Kurdi većina, a nakon propasti prekida vatre sa PKK-om u julu.

Tokom srijede, turski ratni avioni bombardirali su kampove PKK-a u Qandilu, centrali ove grupe na sjeveru Iraka, navode izvori. Mete su bili skladišta municije, skloništa i logistički centri.

Nasilje na jugoistoku Turske je najgore od 1990-ih, a dijelovi ove regije postali su ratne zone. Pripadnici PKK su u gradovima i naseljima iskopali rovove i podigli barikade, a broj poginulih se broji stotinama jer snage sigurnosti pokušavaju savladati kurdske pobunjenike, navodi Reuters.

Bomba u Ankari

Ovaj sukob također komplicira međunarodne napore da se okonča rat u Siriji. Zvanična Ankara navodi kako PKK ima jake veze sa sirijskom YPG milicijom koja je imala američku podršku u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), no za koju turska administracija navodi da je neprijateljska sila koja za cilj ima osvajanje sirijske teritorije blizu Turske.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu krivi člana YPG, koji je sarađivao sa kurdskim borcima u Turskoj, za bombaški napad u kojem je poginulo 29 osoba u prijestolnici Ankari prošle sedmice.

Turske oružane snage granatirale su položaje YPG-a na sjeveru Sirije u danima nakon napada i bombardirale kampove PKK-a na sjeveru Iraka. Vlada u Ankari je poručila kako će odgovorni za napad platiti ceh. Sukobi unutar Turske su također nastavljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO