Mediji: Francuski komandosi protiv ISIL-a

U Libiji se trenutno nalazi blizu 5.000 boraca ISIL-a (Reuters)
U Libiji se trenutno nalazi blizu 5.000 boraca ISIL-a (Reuters)

Francuske specijalne snage i komandosi obavještajne službe angažirani su u tajnim operacijama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Libiji, u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, objavio je francuski Le Monde.

Novine pišu da je predsjednik Francois Hollande odobrio “nezvaničnu vojnu akciju” elitne jedinice oružanih snaga i obavještajne agencije DGSE u sukobom zahvaćenu sjevernoafričku zemlju, koja ima dvije suparničke vlade i velike pustinjske površine kojima vlada anarhija.

Ono što je Le Monde nazvao “francuskim tajnim ratom u Siriji” uključuje povremene ciljane zračne udare protiv čelnika ISIL-a, a koji su pripremljeni diskretnom akcijom na terenu.

Povećan broj boraca ISIL-a

Ministar odbrane Jean-Yves Le Drian odbio je komentirati suštinu teksta iz Le Mondea, ali je izvor blizak Ministarstvu odbrane izjavio da je Le Drian naredio istragu “kršenja nacionalne vojne tajne” kako bi odredio izvor izvještaja, prenosi Reuters.

U Libiji se, prema najnovijim podacima, trenutno nalazi blizu 5.000 boraca ISIL-a, što je dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, dok je njihov broj u Siriji i Iraku opao.

Izvor: Agencije


Povezane

U ovoj zemlji se trenutno nalazi blizu 5.000 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant, dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo.

05 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO