Izraelski aktivisti optužuju vlast za zlostavljanje zatočenih Palestinaca

Stotine pritvorenih su preživljavali seksualna uznemiravanja u Beir Ahmed zatvoru u južnom Adenu, piše AP (EPA)
Stotine pritvorenih su preživljavali seksualna uznemiravanja u Beir Ahmed zatvoru u južnom Adenu, piše AP (EPA)

Dvije izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su izraelske vlasti za mučenje Palestinaca u pritvoru.

U izvještaju organizacija B'Tselem i HaMoked spominju se iskazi 116 Palestinaca zatočenih u istražnom zatvoru Shikma, koji vodi Agencija za unutrašnju sigurnost poznata kao Shin Bet.

B'Tselem i HaMoked navode da je svaki zatvorenik pritvoren u maloj, prljavoj ćeliji, često samici.

Zatvorenici su kazali da su nekada bili izloženi ekstremnoj hladnoći ili vrućini, vezani za stolice, te da im je danima ili sedmicama bilo uskraćeno pravo na tuširanje.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da takvi uvjeti predstavljaju „zlostavljanje i nehumano, ponižavajuće postupanje, koje u nekim slučajevima prerasta i u mučenje“.

Zabranjeno mučenje

Mazen Abu ‘Arish (22) iz Beit Ule kazao je istražiocima kako je proveo 20 dana u samici.

„Psihološki, biti sam nalikuje životu u toaletu. Ako vam se nešto desi, niko to neće primijetiti. Možete umrijeti, a da vam tijelo otkriju danima kasnije. Možete umrijeti u toaletu, a da to niko ne primijeti. Bačeni ste u ćošak i zaboravljeni. Možete lupati na vrata koliko god želite – niko vam neće pomoći. Niko s vama ne razgovara i niko vas ne vidi, osim kada vam donose hranu. Čak ni tada ne govore. Ostave hranu i odlaze”, rekao je Abu ‘Arish.

U izvještaju se navodi kako istražioci ne određuju pravila ispitivanja zatvorenika.

„Okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje prema palestinskim zatvorenicima je u srcu ispitivačke politike Agencije za unutrašnju sigurnost, koja je naređena odozgo”, navode izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Istražioci podsjećaju da je Izrael 1999. zabranio Shin Betu da koristi metode mučenja, zlostavljanja ili ponižavanja.

„Tokom 16 godina nakon te odredbe ispitane su hiljade Palestinaca, koristeći baš te zabranjene metode“, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Desetine palestinskih novinara širom okupirane Zapadne obale i Pojasa Gaze održali su proteste zbog nastavka pritvora kolege Muhammeda al-Qeeka, koji se od novembra nalazi u izraelskom zatvoru bez optužnice i već 72 dana štrajkuje glađu. Izraelski medicinski komitet juče je naredio da se al-Qeeku pruži tretman iako se tome protivi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO