Indonežani iz očaja prodaju bubrege

Al Jazeera je otkrila ilegalnu trgovinu organima u Indoneziji. Mnogi stanovnici sela u pokrajini Zapadna Java prodali su svoje bubrege za pet hiljada dolara. Trojica članova lokalne kriminalne grupe uhapšena su dok su ljekari iz državne bolnice privedeni na ispitivanje.

Trideset osoba u ovom i obližnjim selima ima samo jedan bubreg. Iz policije kažu da su svi prodali drugi bubreg za 5.000 dolara.

“Bio sam u veoma lošoj situaciji. Imao sam mnogo dugova i nisam imao gdje živjeti. Četiri mjeseca nisam platio stanarinu”, kaže Edin Midun, stanovnik sela.

Trgovina organima ilegalna je, ali svi ih mogu donirati prijateljima i članovima porodice. Da bi prodao bubreg, 39-godišnji Edi Midun morao se pretvarati da dobro poznaje primatelja.

Posrednik je u dokumentaciji napisao da ima 25 godina, kako bi lakše bio prihvaćen kao donor. Bez problema je prošao preglede i provjere u državnoj bolnici.

Ispitano šest ljekara

“Ljekar mi je rekao da za bubreg tražim mnogo novca, kako bih otvorio svoju radnju i zaposlio nekoga da obavlja fizičke poslove umjesto mene”, dodaje Midun.

U policiji kažu da su ispitali šest ljekara zbog moguće saradnje s kriminalnom mrežom.

“Ako otkrijemo da kriminalci sarađuju s bolnicom, naravno da će ljekari biti krivično gonjeni”, izjavio je policijski istražitelj Arie Dharmanto.

Iz državne bolnice poriču umiješanost u slučaj, a direktor naglašava da je proces provjera osmišljen tako da se umanji mogućnost trgovine organima.

“To je dio procesa koji treba poboljšati. Moramo raditi na svakom slučaju pojedinačno. Potrebno je i provesti daljnju istragu. Ako je dolazilo do grešaka, što je moguće, slažem se da bi to trebalo biti dio istrage”, kaže Czersna Soejono, direktor bolnice.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, 150.000 pacijenata u Indoneziji treba transplantaciju bubrega. Tony Samosir čeka operaciju više od godine.

“Svi znamo za posrednike, godinama ih ima u ovoj bolnici. Kao predsjednik Udruženja bubrežnih bolesnika, dobijam veliki broj e-mailova ljudi koji žele prodati bubreg”, svjedoči Tomy Samosir, predstavnik Udruženja bubrežnih bolesnika.

Kaže da nema 25.000 dolara, koliko posrednik traži za bubreg.

Donorska banka

“Ovo je priča o kojoj mali broj stanovnika sela želi govoriti. Osjećaju stid zbog toga što ih je siromaštvo natjeralo da poduzmu tako drastičan korak i prodaju bubreg. Mnogi danas žale zbog te odluke. Ali, u policiji kažu da to vjerovatno neće odvratiti druge na meti trgovaca organima”, iz Majalaye izvještava Step Vaessen, reporter Al Jazeere.

Ovaj muškarac kaže da je prodao bubreg kada je imao 17 godina. Poput mnogih drugih, dobio je tek 5.000 od 25.000 dolara, koliko trgovci naplaćuju primateljima organa. Kaže da mu se zdravlje pogoršava od operacije.

“Osjećam da su me izdali, ali šta da radim? Ne poznajem zakon. Gdje da predam tužbu? Nemam ništa. Mogu samo patiti u tišini”, žali se Ahmed, stanovnik sela.

Želeći prekinuti trgovinu organima, članovi Parlamenta zatražili su od Vlade da osnuje donorsku banku koja bi regulirala doniranje i vršila detaljne provjere donora.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tužilac za ratne zločine izjavio da je istraga u slučajevima Medicus i Trgovina organima dobila novu dimenziju, te kako nada da će se osumnjičenima suditi pod okriljem UN-a.

12 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO