Erdogan optužuje SAD i Rusiju za neiskrenost

Erdogan kaže da je zabrinut da bi moglo doći do otvaranja vrata još veće tragedije (EPA)
Erdogan kaže da je zabrinut da bi moglo doći do otvaranja vrata još veće tragedije (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran, Evropsku uniju i Ujedinjene narode da su neiskrene u vezi sa prekidom vatre u Siriji.

Naveo je da Turska podržava prekid vatre, ali da je zabrinjava ton oklijevanja prema sirijskoj opoziciji. Erdogan traži da i sirijski Kurdi, odnosno Partija demokratske unije (PYD) i njeno oružano krilo Jedinice narodne zaštite (YPG), budu izostavljeni iz procesa prekida vatre.

Erdogan tvrdi da je situacija u Siriji „očajna ukoliko će o tome ko pripada kojoj opozicijskoj grupi određivati sirijski režim, Rusija i terorističke strukture poput PYD/YPG-a“.

„Zabrinuti smo da bi moglo doći do otvaranja vrata još veće tragedije ukoliko se dželat i žrtva stave u isti koš, a kontrola da dželatu“, kazao je Erdogan.

‘Poigravanje sa razumom’

Turski predsjednik je kazao da je „krajnje vrijeme da cijeli svijet shvati i prihvati činjenicu da je grupa PYD/YPG sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a“, te zapitao “zar za to nisu dovoljne njihove bombe koje su ubile 29 ljudi Ankari i zar treba da eksplodiraju i u nekim drugim glavnim gradovima”.

„Moramo hitno okončati tu komediju i smiješnu igru. Grupi koja otvoreno kaže da djeluje zajedno sa PKK-om govoriti:  ‘Ne, ti nemaš nikakvih veza sa PKK-om’ je poigravanje sa našim razumom i razumom cijelog svijeta. Niko nema pravo da se poigrava sa nama“, zaključio je Erdogan.

Zvaničnici SAD-a i Rusije su proteklog vikenda dogovorili, a sirijska Vlada i opozicija naknadno prihvatile prekid vatre u Siriji koji bi na snagu trebao stupiti u subotu, 27. februara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO