Dva kandidata za predsjednika Kosova

Potpredsjednica Skupštine Kosova i zastupnica opozicijskog pokreta Samoopredjeljenje Aida Derguti uhapšena je u srijedu, nakon što je bacila suzavac tokom sastanka Predsjedništva Skupštine.

Sastanak je sazvan kako bi se odredio datum idućeg zasjedanja Skupštine, na kojem bi se trebalo glasati o izboru novog kosovskog predsjednika.

Predsjedničku kandidaturu su najavili zamjenik premijera Kosova Hashim Thaci i njegov stranački kolega Rafet Rama.

Thaci je kandidat za predsjednika prema koalicionom sporazumu njegove Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, premijera Ise Mustafe.

Rama formalni protivnik Thaciju

Rama je formalni kandidat kako bi se ispoštovao zakon.

Opozicijske stranke se protive izboru Thacija za predsjednika te najavljuju proteste i blokadu Skupštine.

Nakon kratke pauze, u drugoj sali, Predsjedništvo Skupštine Kosova je bez prisustva opozicije odlučilo u petak održati vanrednu sjednicu na kojoj će se glasati o novom predsjedniku Kosova.

”Pozivam opoziciju da bude dio donošenja odluka, jer samo tako Skupština ima legitimitet – kada se u njoj nalazi i opozicija i vladajuća koalicija. Međutim, ovo što se dešava, prevazilazi svaku mjeru. Opozicija ne želi rješenje, oni žele da sve bude samo po njihovom”, rekao je Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Kosova.

Zastupnica iz Samoopredjeljenja pred hapšenje je izjavila zašto se opozicija protivi izboru predsjednika.

”Ova Skupština je izgubila legitimitet za nastavak procesa izbora predsjednika Kosova. Trebamo voditi dijalog, ali samo o datumu održavanja izbora. O novom predsjedniku odlučit će novi zastupnici Skupštine, koji će biti izabrani na novim izborima”, rekla je Aida Derguti. 

Mandat aktuelnoj predsjednici Atifeti Jahjagi ističe početkom aprila, a novi predsjednik trebao bi biti izabran najkasnije do 7. marta, odnosno najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnoj predsjednici.

Opozicija najavila blokadu

Izbor predsjednika se vrši sa dvije trećine glasova svih poslanika Skupštine, ali ukoliko tokom prva dva glasanja nijedan kandidat ne dobije neophodnu dvotrećinsku većinu, organizira se treći krug glasanja, na kojem se predsjednik bira većinom glasova poslanika.

“Ukoliko ni trećim glasanjem nijedan kandidat ne bude izabran za predsednika, Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od 45 dana”, izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Vladajuća koalicija je odlučna da u petak izabere novog predsjednika, ali lideri opozicije su ponovo pozvali na blokadu skupštinskog rada.

Izvor: Al Jazeera