Turska ne vidi razliku između ISIL-a, PKK-a i YPG-a

Truski premijer je izjavio da YPG prima naredbe od PKK-a (AP)

Turska ne pravi razliku između “terorističkih organizacija”, izjavio je utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pozvavši sve zemlje da prihvate isto takvo gledište.

“Mi ne vidimo razliku između Al-Shabaaba i Daesha [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], ili Al-Nusre, ili između PKK-a [Radnička partija Kurdistana], PYD-a [Stranka demokratskog jedinstva] i YPG-a [Jedinica za zaštitu naroda]. Bez obzira ko to radi, teror je teror i moramo pokrenuti odlučnu borbu protiv ovih prijetnji”, rekao je on.

Istovremeno je turski premijer Ahmet Davutoglu kazao da su Kurdski jastrebovi slobode (TAK), odmetnuta frakcija zabranjene PKK-a, koji su preuzeli odgovornost za napad u Ankari, imali za cilj odvratiti pažnju od YPG-a, grupe sirijskih Kurda koji se bore protiv ISIL-a.

Dodao je i da YPG prima naredbe od PKK-a.

Turska smatra PYD te njeno oružano krilo YPG terorističkim organizacijama.

Međutim, američki zvaničnici nedavno su izjavili da za njih ove grupe sirijskih Kurda nisu terorističke, nakon čega su uslijedile oštre kritike turskih lidera.

‘PKK i PYD su isto’

Govoreći na sjednici vladajuće Partije pravde i razvoja u Ankari, Davutoglu je dodao da su TAK, PKK i YPG radili zajedno u izvođenju napada prošle sedmice, u kojem je ubijeno 29 ljudi.

Turska Vlada je nakon napada tvrdila da su ga izvršili pripadnici grupe sirijskih Kurda, u saradnji s kurdskim pobunjenicima iz Turske, iako je TAK preuzeo odgovornost na svojoj web stranici, objavivši fotografiju svog člana koji je izveo napad.

Međutim, Davutoglu je kazao da su to pokušaju da krivica skine sa YPG-a i da osoba na toj fotografiji nije bombaš samoubica, nego da se radi o fotomontaži.

“PKK i PYD su isto… Turska neće gledati šta se dešava na njenim južnim granicama samo kao nijemi posmatrač. Otkrit ćemo ko stoji iza ove prljave igre”, dodao je.

Izvor: Agencije