SAD nije znao za držanje Srba u kampu ISIL-a

U zračnom udaru SAD-a pored grada Sabratha je ubijeno više od 40 ljudi (AP)

Mjesto u blizini libijskog grada Sabratha američke snage su “gledale vrlo pažljivo nekoliko sedmica i nikada, ni u jednom trenutku, nismo vidjeli nikakve naznake da su bili prisutni civili ili da su tamo držani”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona, kapetan Jeff Davis.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da Sjedinjene Američke Države i dalje analiziraju napad u Libiji kod grada Sabratha, koji se desio u petak i da još ne mogu da potvrde da li su u tom napadu poginula dva oteta službenika Ambasade Srbije u Libiji, prenio je AFP.

Oteti službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić su ubijeni u zračnom napadu vojske Sjedinjenih Američkih Država na kamp grupe Islamska država Irak i Levant, zvanično je u subotu potvrđeno Vladi Srbije.

Stanković i Stepić oteti su 8. novembra u Libiji. Od tada je više puta saopćavano da su oni dobro, kao i da pripadnici službi sigurnosti Srbije u saradnji sa kolegama iz inostranstva rade na tom slučaju.

Davis je rekao da su zračnom udarom na kamp za obuku ISIL-a u Libiji najvjerovatnije spriječena “masovna ubijanja ili sličan napad u Tunisu”.

Uništeni kamp

Kamp grupe Islamska država Irak i Levant uništen u petak u blizini grada Sabratha bio je “namijenjen na obuku za izvođenje operacije one vrste kakvu smo vidjeli u Tunisu”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

U napadu je ubijeno više od 40 osoba, objavile su libijske vlasti.

AFP navodi da je među žrtvama napada kod Sabratha najvjerovatnije i istaknuti operativac ISIL-a Noureddine Chouchane.

Zvaničnici navode da je on pomogao u pripremama dva prošlogodišnja napada u Tunisu za koje je odgovornost preuzeo ISIL.

U pitanju su napad na Nacionalni muzej u martu prošle godine, kada je poginuo policajac i 21 turist, a potom u junu u napadu na ljetovalište Sousse, gdje je ubijeno 38 turista, među kojima 30 Britanaca.

“Uvjereni smo da je onim udarom u petak spriječena veća tragedija”, naveo je Davis.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvoje državljana Srbije poginulo je u američkim vazdušnim napadima u Libiji.Riječ je o vozaču i službenici Ambasade Srbije, koji su novembru prošle godine oteti dok su pratili ambasadora na putu od Tripolija ka Tunisu.Vlada Srbije zatražila je objašnjenje od Amerike. U međuvremenu, predstavnici CIA-e su u neformalnom razgovoru sa zvaničnicima u Beogradu saopštili kako nisu […]

Published On 20 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO