Obama traži pomoć Kongresa protiv Zike

Obama traži i da se dio sredstava preostalih od borbe protiv ebole preusmjeri u borbu protiv virusa Zika (AP)

Američki predsjednik Barack Obama uputio je Kongresu zvaničan zahtjev da izdvoji 1,9 milijardu dolara za borbu protiv virusa Zika u Latinskoj Americi i SAD-u.

Obama je od Kongresa zatražio i fleksibilnost kako bi se dio sredstava preostalih od borbe protiv ebole 2014. godine preusmjerio u borbu protiv virusa Zika.

Visoki predstavnici republikanaca u predstavničkom domu Kongresa rekli su prošle sedmice da bi najbrži način da se sakupi novac za borbu protiv tog virusa bio da se iskoristi dio od približno 2,7 milijarde dolara “neraspoređenog” novca, koji je bio namijenjen borbi protiv ebole.

Zika se posredstvom komaraca širi u zemljama poput Brazila, ali i u Puerto Riku, Djevičanskim otocima i Američkoj Samoi. Pojedini putnici su se boraveći na tim teritorijama vratili i u kontinentalni dio SAD-a zaraženi virusom Zika.

Akcioni plan

Prenosiv nakon uboda komarca tipa Aedes, sumnja se da je virus Zika uzročnik brojnih slučajeva urođenih mana kod novorođenčadi, posebno mikrocefalije (malformacija lobanje).

Komarac Aedes aegypti ili Aedes albopictus (tigrasti komarac) već je proširio Ziku u najmanje 36 država, od kojih je 28 u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Sanitarne službe su pokrenule akcioni plan na pokušaju sprječavanja pojave zike, ali i u borbi protiv drugih bolesti koje prenose komarci.

Za sada ne postoji nikakav lijek protiv ovog virusa, za koji se sumnja da je povezan s neurološkim sindromom Guillain-Barre (SGB).

Brazil, država koja je najviše pogođena, računa kako do sada ima više od milion i po slučajeva zaraženih Zika virusom od 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje „eksplozivno“ širenje tog virusa u Amerikama, sa tri do četiri miliona slučajeva ove godine, navode agencije.

Papa: Dozvoliti kontracepciju

Prošle sedmice Papa Franjo je najavio mogućnost ograničene podrške Katoličke crkve za kontracepciju zbog virusa Zika.

Papa Franjo je, govoreći o načinima borbe protiv epidemije Zike, na povratku iz Meksika rekao novinarima da je abortus zločin, a kontracepcija je manje zlo, javile su agencije.

On je kategorički odbacio da bi abortus mogao biti dopušten trudnicama zaraženima Zikom, koje strahuju da bi mogle roditi dijete sa mikrocefalijom.

UN je početkom februara tražio od zemalja pogođenih virusom Zika, koji izaziva deformacije fetusa, da dozvole ženama pristup kontracepciji i abortusu.

Izvor: Agencije