Dronovi SAD-a letjet će iz Italije u Libiju

Za svaki udar morat će biti predan poseban zahtjev za odobrenje italijanskim vlastima (Reuters)

Italija je odobrila američkim snagama da koriste zračnu bazu Sigonella na Siciliji za polijetanje dronova koji će vršiti udare na ciljeve grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Libiji, izjavila je italijanska ministrica odbrane Roberta Pinotti.

Ona je za talijanski list Messaggero rekla da će angažiranje dronova biti ograničeno na operacije za zaštitu osoblja i imovine SAD-a i njihovih saveznika u Libiji i drugim zemljama, gdje se koalicija na čelu sa SAD-om bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenio je AFP.

Italijanski premijer Matteo Renzi ranije je odbacio mogućnost da njegova zemlja učestvuje u bilo kakvim operacijama na tlu Libije.

Defanzivne misije

Zvaničnici su saopćili da ovaj sporazum sa SAD-om obuhvata samo defanzivne misije kako bi se zaštitile specijalne snage, a ne ofanzivne.

Odluka je uslijedila nakon godinu dana pregovora između Washingtona i Rima i u jeku rastućih briga da naoružani pobunjenici sve više dobijaju na snazi u Libiji, prenosi Reuters.

Italijanska ministrica je dodala da će za svaki udar morati da bude predat poseban zahtjev za odobrenje italijanskim vlastima i da će ti udari biti vršeni samo kao “u krajnjoj nuždi”.

“Dronovi dosad nisu bili korišteni u oružanim operacijama, a nije ni bilo takvih zahtjeva”, rekla je Pinotti.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvoje državljana Srbije poginulo je u američkim vazdušnim napadima u Libiji.Riječ je o vozaču i službenici Ambasade Srbije, koji su novembru prošle godine oteti dok su pratili ambasadora na putu od Tripolija ka Tunisu.Vlada Srbije zatražila je objašnjenje od Amerike. U međuvremenu, predstavnici CIA-e su u neformalnom razgovoru sa zvaničnicima u Beogradu saopštili kako nisu […]

Published On 20 Feb 2016

Nakon višemjesečne borbe, sukobljene strane u Libiji sada su, kako kažu, oformile Vladu nacionalnog jedinstva.

Published On 15 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO