Afganistanci mole da uđu u Makedoniju

Izbjeglice kojima je odbijen ulazak u Makedoniju organizirale su proteste na grčkoj strani granice, u Idiomeni. Makedonske vlasti uvele su pojačane mjere na granici, zbog čega su stotine izbjeglica ostale zaglavljene.

Počelo je kao mirni protest. Afganistanci su istakli njihove nacionalne zastave i zatražili da se granica ne zatvara. Tamim i prijatelji planiraju ostati koliko god bude potrebno.

“Naš cilj nije samo da se otvori kapija, nego sve granice s kojima smo suočeni”, kaže Tamim.

Afganistanci su krajnje razočarani situacijom, a tamo su nekoliko dana i mole da ih puste da uđu u Makedoniju. Samo državljani Sirije i Iraka mogu nastaviti putovanje, neki su poduzeli očajničke mjere, ali su vraćeni u Grčku.

Težak život izbjeglica

Afganistanci su najnovije žrtve pooštrene granične kontrole koju je Makedonija nametnula ovog vikenda. Potez je uslijedio nakon što je Austrija najavila da ograničava broj izbjeglica i migranata koji svaki dan mogu ući u zemlju.

“Afganistanci su prvo blokirali ovaj granični prijelaz za izbjeglice, a onda probili ogradu i blokirali prugu, u nadi da će time izvršiti pritisak na nadležne da ponovo otvore granicu”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Hoda Abdel Hamid.

Grčki zvaničnici kažu kako diplomatskim kanalima nastoje kod makedonskih kolega iznuditi preispitivanje ove odluke. U međuvremenu, niko ne prolazi preko granice. Težak život izbjeglica naučio je te ljude da budu uporni i izdrže nedaće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Transport izbjeglica, na dijelu balkanske rute kroz Srbiju, od skoro je preuzelo državno preduzeće Lasta.Nadležni tvrde da je prevoz sada mnogo organizovaniji i sigurniji.Međutim, cijena karte i dalje za mnoge putnike sa Bliskog istoka predstavlja veliki problem. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO