UN: Vlada i ISIL počinili ratne zločine u Siriji

Razlomljena sirijska država na rubu je raspada, navela je komisija Ujedinjenih naroda (EPA)

U Siriji su tokom pet godina počinjeni brojni ratni zločini i snage sirijske Vlade i oružane grupe Islamska država Irak i Levant čine ih i dalje dok ih međunarodna zajednica posmatra, zaključila je u ponedjeljak komisija Ujedinjenih naroda.

“Flagrantne povrede ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava odvijaju se neometano i uz potpunu nekažnjivost”, navodi UN-ova nezavisna međunarodna komisija koja je provela istragu.

U saopćenju komisije se navodi da zahtjevi iz relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a uglavnom ostaju neprovedeni.

“Vladine snage i ISIL i dalje čine zločine protiv čovječnosti. Ratni zločini širokih su razmjera”, ističe se.

Istražna komisija UN-a, sastavljena je od nezavisnih stručnjaka, već dugo osuđuje izgladnjivanje civila, koje koriste obje strane u sukobu u Siriji kao sredstvo rata, i posjeduje tajni spisak osumnjičenih pojedinaca za ratne zločine, kao i vojnih jedinica.

Država na rubu raspada

Vođa komisije Paulo Pinheiro kazao je novinarima da nijedna strana u sukobu ne poštuje međunarodno humanitarno pravo.

“Razlomljena sirijska država na rubu je raspada”, navela je komisija u izvještaju.

Zaključeno je da se neselektivni i nesrazmjerni napadi na civilno stanovništvo moraju okončati.

“Vladine snage, protuvladine oružane grupe i terorističke organizacije koriste opsadu i izgladnjivanje, uskraćivanje humanitarne pomoći kao sredstva rata kojima se žele iznuditi predaja ili politički ustupci”, navodi se u izvještaju.

Komisija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da svoje podatke preda Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, ili Sudu za ratne zločine.

Rusija i Kina blokirale su ranije pokušaje Zapada da se za taj sukob proglasi nadležnim ICC.

Izvor: Agencije