Turska vlada pomaže domaći turizam

Tražnja njemačkih turista za aranžmanima u Turskoj značajno pala od samoubilačkog napada u Istanbulu (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu najavio je danas bespovratnu pomoć od 255 miliona lira (87 miliona dolara) domaćem turističkom sektoru, koji je pogodila eskalacija tenzija sa Rusijom i rastuća nesigurnost zbog oružanih napada i mogućnost restrukturiranja duga turističkih kompanija.

Davutoglu je izrazio očekivanje da će ruski turisti, koji posjećuju gradove na jugu zemlje kao što su Antalija i Alanja, nastaviti da dolaze u Tursku, uprkos stavu njihove vlade, prenosi agencija Reuters.

Ruske vlasti su svojim građanima preporučile da ne putuju u Tursku, nakon što je Turska  u oktobru prošle godine oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

Prihodi od turizma u Turskoj su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu pali za 14,3 posto, dok su u čitavoj prošloj godini smanjeni za 8,3 posto, prema podacima turskog statističkog instituta.

Popularna destinacija

Kako navodi Reuters, Turska je naročito popularna destinacija i za njemačke turiste, ali je njihova tražnja za aranžmanima u Turskoj značajno pala od samoubilačkog napada u Istanbulu u januaru 2016, kada je stradalo deset njemačkih državljana.

Turska je, također, suočena sa nizom sigurnosnih prijetnji. Kao dio koalicije, koju predvodi SAD, u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u susjednoj Siriji i Iraku zvanična Ankara se prošle godine suočila sa nizom bombaških napada u Istanbulu i Ankari, koji se pripisuju pripadnicima ISIL-a.

Najveći svjetski turoperator TUI saopćio je ovog mjeseca da je broj rezervacija za predstojeće ljetovanje u Turskoj pao za 40 posto zbog sigurnosnih prijetnji.

Izvor: Agencije