SAD: PYD je sirijsko krilo PKK-a

Smrtonosni napad u Ankari je izveo član YPG-a iz Sirije uz pomoć pripadnika PKK-a u Turskoj (AP)

Za razliku od izjava američkih dužnosnika da je Stranka demokratskog jedinstva (PYD) mogući partner u rješavanju sirijske krize, u službenim dokumentima nadležnih službi SAD-a se ta skupina definira kao “sirijski ogranak” Radničke stranke Kurdistana (PKK), koji je na popisu terorističkih organizacija koje su takvima proglasile SAD, Turska i Europska unija.

Navodi se kako je PYD teroristička organizacija koja, uz pomoć sirijskog režima i Rusije, pokušava preuzeti kontrolu u sjevernom pograničnom sirijskom pojasu, te kako je riječ o sirijskom ogranku PKK, koji desetljećima predstavlja prijetnju sigurnosti u Turskoj.

Veza između PKK i PYD opisana je u službenim dokumentima američkog Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma (NCTC). U dokumentima na službenoj internetskoj stranici NCTC-a se PYD definira kao “sirijski ogranak PKK-a” i opisuje se kao „prijetnja sigurnosti u Turskoj i sigurnosti u pograničnom pojasu“, prenosi Anadolija.

“PYD je povećao svoju nazočnost duž granice na sjeveru Sirije tako što je uspostavio kontrolu u kurdskim regijama“, navodi se u tom dokumentu.

Taj dio je izostavljen u NCTC-evim izdanjima za 2014. i 2015. godinu, ali pažljivijim pregledom se vidi kako se ti navodi o PYD-u nalaze u izdanju iz 2013. godine.

U NCTC-jevom Godišnjaku borbe protiv terorizma iz 2015. godine se čak i u indeksu navodi da se grupa PYD spominje na 124. stranici, ali je taj sadržaj izbrisan.

Promjena američke politike

Glasnogovornik američkog državnog tajnika Mark Toner je prošlog tjedna izjavio da SAD nije promijenio politiku prema skupinama PKK i PYD, te da i dalje PKK smatra terorističkom organizacijom, a da drugačije gleda na PYD.

Takav stav američke administracije je doveo do diplomatskih nesuglasica na relaciji između Ankare i Washingtona.

Na popisu terorističkih organizacija u Turskoj se nalaze PKK, njen sirijski ogranak PYD i krilo te sirijske skupine pod nazivom Jedinica za zaštitu naroda (YPG), dok Washington smatra da su PYD i YPG “pouzdani partneri” u borbi protiv skupine ISIL.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je YPG nazvao “pijunom sirijskog režima” i odgovornim za napad u kojem je prošle srijede u Ankari ubijeno 28, a ranjena 81 osoba. Napad je izveo član YPG-a iz Sirije uz pomoć pripadnika PKK-a u Turskoj.

Samo dan prije tog napada stalni veleposlanik Sirije u Ujedinjenim narodima Bashar Jaafari je izjavio da sirijska vlast predsjednika Bashara al-Assada podržava PYD. U listopadu prošle godine je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao PYD da stane na stranu snaga odanih Assadu.

Izvor: Agencije