SAD i Rusija dogovorile prekid vatre u Siriji

SAD i Rusija su postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu, a navodi se da se primirje ne odnosi na grupe Islamska država Irak i Levant i Front al-Nusra, ogranak Al-Kaide.

U prvoj reakciji, sirijska opozicija objavila je da neće prihvatiti dogovor bez jasnih međunarodnih garancija.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, istakao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

“Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

Zajedničko saopćenje SAD-a i Rusije

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi sa uvjetima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina.

Krajem septembra 2015. godine ruski avioni počeli su sa bombardiranjem više sirijskih gradova.

Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji grupe ISIL, često žrtve ovih napada bivaju sirijski civili.

Također, tokom ovih napada često bivaju uništeni vojni štabovi kao i centri za obuku sirijske opozicije koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji.Lideri te dvije zemlje trebaju okupiti sve strane uključene u konflikt, da stave svoj potpis na taj dogovor.U narednim satima očekuje se da će se o tome očitovati američki državni sekretar Joh Kerry.Iz Sjedišta UN-a u New Yorku sa više informacija o ovom […]

Diplomatski izvori javili su da su Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle konačan dogovor o prekidu neprijateljstva u toj zemlji.Washington i Moskva postigli dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji.Primirje se ne odnosi na Al-Nusru i ISIL.  Naš novinar Rory Challands donosi više detalja iz Moskve.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO