Prolazi predsjednička era Moralesa

Prema preliminarnim rezultatima, bolivijski predsjednik Evo Morales izgubio je na referendumu koji bi mu omogućio izmjenu Ustava i kandidiranje za četvrti mandat.

Konačni rezultati bit će objavljeni tek naredne sedmice.

Mnogi stanovnici Bolivije jedva se sjećaju vremena kad Evo Morales nije bio predsjednik, ali čini se da su odlučili da im je bilo dosta i da neće podržati njegovu novu kandidaturu 2019. godine. Ipak, Moralesova popularnost nije pala.

“Evo Morales je odličan lider. Promijenio je bolivijsku političku scenu”, kazao je politički analitičar Andres Torrez.

‘Ničija nije do zore sjala’

Prije nekoliko sedmica ankete su pokazivale da Morales ima znatnu prednost. Ali, jaka kampanja opozicije i optužbe o korupciji u vladajućoj partiji to su promijenile.

“Pokazali su da ni Evo Morales nije svemoguć, da je zamjenjiv i da je moguće pobijediti ga. Prikazali su ga kao obično ljudsko biće, koje nije nepogrešivo“, istakao je Torrez.

Prvi bolivijski lider starosjedilačkog porijekla došao je na vlast 2006. godine, obećavajući radikalne promjene. Nacionalizirao je industriju nafte i gasa te dao glas ženama i starosjediocima, koji su dugo bili marginalizirani.

Vlast kvari ljude

“Čak i njegovi neprijatelji priznaju da je Morales imao snažan utjecaj na Boliviju. Ova zemlja nakon njega neće biti ista. Ali, ne uzvikuju svi ‘da, da, da…’, jer smatraju da je dovoljno dugo bio na čelu Bolivije, da vlast kvari ljude, ili, jednostavno, da su promjene neophodne za zdravu demokratiju”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Daniel Schweimler.

Morales je ubjedljivo izgubio na istoku zemlje bogate naftom, što nije iznenađujuće. Ali, poražen je i u regionima u kojima je ranije uživao snažnu podršku. Znak je to, smatraju analitičari, da je izgubio dodir s onima koji su ga i doveli na vlast.

Morales se kockao na ovom referendumu i izgubio. Ostat će na predsjedničkoj funkciji do izbora 2019. godine, kada će ga Ustav prisiliti da je preda nekome drugom.

Izvor: Al Jazeera