Ostavka libanskog ministra zbog dominacije Hezbollaha

Rifi rekao da je Hezbollah iskoristio sadašnju vladu da uspostavi 'malu državu' (Reuters)

Libanski ministar pravde Ashraf Rifi podnio je ostavku uz obrazloženje da Vladom te države dominira organizacija Hezbollah.

Rifi je poznat kao jedan od najžešćih kritičara Hezbollaha u Libanu, a njegova ostavka uslijedila je dva dana nakon što je Saudijska Arabija zbog aktivnosti tog šiitskog pokreta stopirala vojnu pomoć Libanu vrijednu četiri milijarde dolara.

“Postoji oružana stranka koja dominira odlukama vlade”, navodi se u Rifijevom saopćenju u kojem kritizira šiitsku grupu koja je zastupljena u libanskom parlamentu, a posjeduje i jako vojno krilo.

“Hezbollah je iskoristio ovu vladu da učvrsti svoj projekt male države. Želio je iskoristiti vladu kako bi proširio kontrolu nad državom i njenim odlukama”, kazao je Rifi, navodi agencija AFP.

“Neću prihvatiti da budem lažni svjedok i paravan onima koji pokušavaju dominirati državom i njenim institucijama… Zato ja podnosim ostavku.”

Bez predsjednika

Hezbollahov medijski kanal Al-Manar izvijestio je da je sutkinja Alisse Shebtini imenovana na funkciju vršioca dužnosti ministra pravosuđa.

Rifi je optužio Hezbollah za političku krizu u Libanu, zbog koje ta zemlja nema predsjednika u posljednjih 21 mjeseci.

Liban je podijeljen između sunita i šiita, što odražava i podjelu između dvije regionalne sile, Saudijske Arabije i Irana.

Rifi je u obrazloženju ostavke naveo da su aktivnosti Hezbollaha i njegovih saveznika nedopustive.

Saudijske vlasti saopćile su da obustavljaju vojnu pomoć libanskim snagama zbog borbi Hezbollaha na strani sirijskog režima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada