Libija još čeka novu vladu

Nakon žestoke dvodnevne rasprave, parlamentarci u Tobruku još nisu prihvatili vladu nacionalnog jedinstva, koju su predložili Ujedinjeni narodi, a politička stabilnost u Libiji je sve neizvjesnija. Još postoje mnoge nesuglasice, uključujući i imena ministara nove 18-člane vlade.

“Predsjedavajući Predsjedničkog vijeća [Parlamenta] kaže da u okviru nacionalnog pomirenja neće biti majorizacije, ali imena predloženih ministara su primjer majorizacije, jer više od trećine stanovnika Libije nije zastupljeno.”.

Sukobi u Libiji traju od 2011. godine, kada je svrgnut Muammar Gaddafi, a deseci oružanih milicija bore se za prevlast. Od 2014. godine Libija ima dvije suprotstavljene vlade – parlament u istočnom gradu Tobruku, koji podržava UN, odnosno Nacionalni kongres sa sjedištem u glavnom gradu Tripoliju.

Obje vlade imaju svoje milicije i međunarodnu podršku. Penzionirani general Halifa Haftar predvodi snage koje podržavaju vladu u Tobruku. Ulje na ionako rasplamsanu vatru dolijevaju grupe odane oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant.

Nastavak borbi

U okviru pregovora o formiranju vlade, formirano je Predsjedničko vijeće. Prošle sedmice su zaraćene strane u Libiji predložile vladu nacionalnog jedinstva, koju moraju odobriti obje strane. Pregovori se nastavljaju, ali borbe ne jenjavaju.

Snage generala Haftara potisnule su borce ISIL-a u dijelovima Bengazija, na istoku Libije. Libijska narodna armija sada kontrolira luku Marisu, koju je ISIL koristio za dopremanje oružja svojim snagama. Trupe generala Haftara su također preuzele kontrolu nad mjestom Ajdabija, otprilike 150 kilometara južno od Bengazija.

Ali, ISIL je i dalje glavna prijetnja. Izaslanik UN-a u Libiji je u posjeti Tobruku, kako bi apelirao na parlamentarce da podrže vladu nacionalnog jedinstva, kako bi se okončala patnja libijskog naroda, ali i spriječilo jačanje ISIL-a, koji koristi političku nestabilnost u zemlji.

Izvor: Al Jazeera