Kuba diže vojsku protiv Zike

Vojska će mobilizirati više od 9.000 vojnika i rezervista kako bi pojačala operacije u borbi protiv prijenosa virusa, najavio je Castro (Reuters)

Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je mobilizaciju 9.000 vojnika kako bi pokušali eliminirati žarišta komaraca i sačuvati ovu karipsku državu od epidemije virusa Zika koji je pogodio nekoliko zemalja Latinske Amerike, prenose agencije.

„Vojska će mobilizirati više od 9.000 vojnika i rezervista kako bi pojačala operacije u borbi protiv prijenosa virusa (komaraca)“, rekao je kubanski predsjednik, u trenutku dok država još nije zvanično pogođena virusom.

Ovom će se broju priključiti dodatnih 200 pripadnika nacionalne policije, dodao je Castro, a prenijeli državni mediji.

Prenosiv nakon uboda komarca tipa Aedes, sumnja se da je virus Zika uzročnik brojnih slučajeva urođenih mana kod novorođenčadi, posebno mikrocefalije (malformacija lobanje).

Akcioni plan

Komarac Aedes aegypti ili Aedes albopictus (tigrasti komarac) već je proširio Ziku u najmanje 36 država, od kojih je 28 u Sjevernoj i Južnoj Americi.

„U takvom okruženju, neophodno je da svi građani i entiteti strogo poštuju sanitarne norme i primjenjuju mjere borbe protiv virusa“, istakao je kubanski predsjednik.

Sanitarne službe su pokrenule akcioni plan na pokušaju sprječavanja pojave Zike, ali i u borbi protiv drugih bolesti koje prenose komarci.

Za sada ne postoji nikakav lijek protiv ovog virusa, za koji se sumnja da je povezan s neurološkim sindromom Guillain-Barre (SGB).

Brazil, država koja je najviše pogođena, računa kako do sada ima više od milion i po slučajeva zaraženih Zika virusom od 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje „eksplozivno“ širenje tog virusa u Amerikama, sa tri do četiri miliona slučajeva ove godine, navode agencije.

Izvor: Agencije