Krijumčari ljudima ‘zaradili’ milijarde

Procjenjuje se da je milion izbjeglica stiglo u Evropu prošle godine (Reuters)

Bande koje krijumčare ljude zaradile su prošle godine šest milijardi eura, najvećim dijelom krijumčarenjem izbjeglica i migranata u Evropu, saopćila je policijska agencija Evropske unije – Europol.

Ističući da je krijumčarenje ljudi “najbrže rastuće kriminalno tržište u Evropi”, u izvještaju se navodi da će se suma od šest milijardi eura najvjerovatnije udvostručiti i utrostručiti ako izbjeglička kriza ostane na sadašnjem nivou i ove godine”.

Europol i policijske snage u Evropi i šire identificirale su više od 12.000 osumnjičenih koji su aktivni u bandama koje krijumčare izbjeglice i migrante od 2015. godine.

Bande, čiji su članovi iz zemalja kao što su Bugarska, Egipat, Mađarska, Irak i Kosovo, uključene su u veliki broj kriminalnih aktivnosti, uključujući falsificiranje dokumenata i podmićivanje službenika, navodi se u izvještaju.

Preko balkanske rute do Evrope

Takozvana žarišta, gdje su bande aktivne, uključuju gradove duž balkanske rute od Bliskog istoka, kao što su Istanbul, Izmir, Atina i Budimpešta, ali i Berlin, Calais, Zeebrugge i Frankfurt.

U izvještaju se navodi da nema mnogo dokaza da “osumnjičeni za terorizam” u velikoj mjeri koriste mreže krijumčara da uđu na evropski kontinent.

“Manje od 0,01 posto osumnjičenih za terorizam povezano je s migrantima”, rekao je direktor Europola Rob Wainwright na konferenciji za novinare.

Procjenjuje se da je milion izbjeglica stiglo je u Evropu prošle godine.

Izvor: Agencije