Izrael: 89. dan štrajka glađu pritvorenog Palestinca

Mohammed al-Qeq (33), dugogodišnji aktivista grupe Hamas, nalazi se na posmatranju u izraelskoj bolnici (AP)

Jedan Palestinac pritvoren u Izraelu zašao je u nepoznate medicinske oblasti sa štrajkom glađu od 89 dana – što je znatno duže od svih njegovih sunarodnjaka koji su se odlučili na ovaj potez, kao i od zatvorenika u Sjevernoj Irskoj 1981. godine, objavila je u ponedjeljak humanitarna organizacija Ljekari za ljudska prava – Izrael, prenose agencije.

Mohammed al-Qeq (33), dugogodišnji aktivista grupe Hamas, nalazi se na posmatranju u izraelskoj bolnici, no odbija svo liječenje ukoliko ne bude oslobođen. Ljekar koji ga je ovog mjeseca posjetio kazao je kako je u „ekstremno teškom stanju“, dodavši da Palestinac jedva govori i teško čuje.

Al-Qeqov protest ističe izraelsku praksu držanja stotina Palestinaca bez ikakve optužbe ili sudskog procesa, obično zbog šturih sumnjičenja za umiješanost u aktivnosti određenih grupa ili pokreta.

Ovaj Palestinac stupio je u štrajk glađu 25. novembra kako bi se izborio za puštanje iz takozvanog administrativnog pritvora. Izrael navodi kako je njegova taktika važan sigurnosni alat, naročito u vrijeme porasta izraelsko-palestinskog nasilja.

Al-Qeqova sudbina bila je povod mnogih susreta na visokom nivou, uključujući razgovor između palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

Nikolaj Mladenov, međunarodni mirovni predstavnik za Bliski istok, kazao je Vijeću sigurnosti UN-a prošle sedmice kako je „duboko zabrinut“ zbog al-Qega i zatražio da svi administrativni pritvorenici u Izraelu, kojih je do decembra bilo 584, budu ili optuženi ili oslobođeni.

Suplementi u nesvijesti

Ljekari za ljudska prava – Izrael objavili su u ponedjeljak kako al-Qeq štrajkuje glađu duže od bilo kojeg palestinskog pritvorenika ili od svih učesnika protesta 1981. koje su organizirali pripadnici Irske republikanske armije (IRA) u britanskim zatvorima u Sjevernoj Irskoj.

Deset irskih štrajkača glađu preminulo je nakon dugog protesta (najduži je trajao 73 dana). Ranija dva najduža štrajka glađu među Palestincima trajala su 66 i 67 dana.

Al-Qeq je dva puta dobio hranjive suplemente protiv svoje volje ili dok je bio nesvjestan, a to je trajalo ukupno pet dana, kazala je njegova supruga Faiha. Istakla je kako je on, kada je postao svjestan, odbio sve suplemente.

Mahmoud Mahamid, ljekar koji je posjetio al-Qeqa u izraelskoj bolnici 4. februara, naveo je kako al-Qeq „nastavlja sa odbijanjem pregleda ili liječenja sve dok ne bude oslobođen“. Mahamid je naveo kako su njih dvojica komunicirali razmjenjujući pismene poruke.

Glasnogovornica bolnice izjavila je kako nema odobrenje da govori o stanju al-Qeqa.

Izrael navodi kako je al-Qeq bio umiješan u „militantne aktivnosti povezane sa Hamasom“.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada