SAD: Obamin ekološki plan na čekanju

Američki predsjednik Barack Obama odao je počast nedavno preminulom sucu Vrhovnog suda Antoninu Scaliji. Do imenovanja njegova nasljednika nekoliko važnih slučajeva ostat će nerazriješeno.

Smrću konzervativnog suca Antonina Scalije, američki Vrhovni sud sada je podijeljen ravnopravno među sucima koje su imenovali republikanski i demokratski predsjednici.

Trenutačno su na čekanju mnogi slučajevi od velike važnosti za predsjednika Obamu, uključujući prava radničkih sindikata, ograničenja na pobačaj i kontracepciju, Obamin zakon o medicinskoj skrbi i status maloljetnih nelegalnih useljenika.

Vrhovni sud: Obustaviti sve aktivnosti

No, možda je od svih ovih slučajeva Obami najvažniji onaj o uvođenju ograničenja termoelektranama na ispuštanja ugljičnih plinova, što je sukladno Sporazumu o klimatskim promjenama potpisanom u Parizu u prosincu prošle godine.

“Moramo dati primjer drugima. Prvi smo put na razini cijele države postavili standarde za ograničavanje ispuštenih ugljičnih plinova iz termoelekrana u zrak koji naša djeca dišu”, rekao je predsjednik SAD-a.

Taj je plan više od polovice saveznih država dovelo u pitanje, ugasivši svoje termoelektrane.

Samo nekoliko dana prije Scalijine smrti Vrhovni je sud izdao naredbu bez presedana o obustavi svih aktivnosti u tom pravcu.

“Vrhovni sud poslao je poruku svim saveznim državama – odgodite svoje odluke jer vas Američka agencija za zaštitu okoliša nema pravo prisiljavati da poštujete ovu odluku”, kaže Patrick Morissey, državni odvjetnik Zapadne Virdžinije.

Odluka tek kad se imenuje Scalijin nasljednik

Da je Scalia kojim slučajem živ, Vrhovni sud bi po svoj prilici odbacio Obamin plan.

“Ekološki gledano, ako Vrhovni sud odbaci Obamin plan to će biti katastrofa. Time je pitanje klimatskih promjena dobilo najviši prioritet”, kaže Sara Colangelo sa Sveučilišta u Georgetownu.

Odluka neće biti donesena sve dok ne bude imenovan Scalijin nasljednik. Moguće je da će to imenovanje obaviti tek Obamin nasljednik.

“Svaki od slučajeva koji su zapeli na sudu ima dvije mogućnosti – ili da se ponovno preispita ili da se slučaj preda nižem sudu. Ako se Vrhovni sud odluči za drugu mogućnost, to bi moglo predstavljati pobjedu za Obamin ekološki plan”, izvještava reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

Izvor: Al Jazeera