Broj žrtava u napadima u Damasku premašio 80

Najmanje 83 ljudi je ubijeno u višestrukim eksplozijama u južnom dijelu Damaska, glavnom gradu Sirije, javili su sirijski mediji, svjedoci i aktivisti.

Do eksplozija je došlo samo nekoliko sati nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu u Homsu ubijeno 46 ljudi.

U naselju Sayyida Zaynab nalazi se nekoliko grobnica koje šiitska zajednica smatra svetim, a više šiitskih milicija tu je uspostavilo vojne komande. 

Državna televizija je objavila da su izvedena “tri teroristička napada” u blizini šiitskog svetišta u južnom predgrađu Damaska.

Među najmanje 83 ubijenih je nekoliko učenika.

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Višestruke eksplozije

Provladin televizijski kanal Al-Ikhbariya  je objavio da su četiri eksplozije potresle ulicu al-Tin u naselju Sayyida Zeinab.

Objavljeno je da su dvije eksplozije uzrokovane automobilima bombama, dok su druge dvije posljedica napada dvojice bombaša samoubica, prenosi Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji (SOHR) je također objavila da su izvedena četiri napada korištenjem automobila bombe i samoubilačkih napadača.

U samoubilačkim napadima prošlog mjeseca u tom području, za čiju odgovornost je preuzela grupa ISIL, ubijeno je najmanje 70 ljudi.

Izvor: Agencije