Pentagon povećava budžet zbog ISIL-a

Ashton Carter, također, priprema otkriti nove letjelice koje su do sada bile tajna (AP)
Ashton Carter, također, priprema otkriti nove letjelice koje su do sada bile tajna (AP)

Američki ministar odbrane Ashton Carter u utorak će otkriti plan budžeta Pentagona za 2017. godinu, s dodatnim finansijama za nove mini bespilotne letjelice u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant i pojačanje američkog prisustva u istočnoj Evropi.

Prema jednom zvaničniku odbrane, budžet Pentagona za fiskalnu 2017. godinu (1. oktobra 2016. do 30. septembra 2017. godine) trebao bi biti povećan na 524 milijarde dolara, što je više za 59 milijardi dolara u poređenju s prošlom godinom.

Bit će povećan “fond za operacije u inozemstvu” i za borbu protiv ISIL-a.

‘Stanje prijetnje’

Drugi zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan, precizirao je da bi budžet uključio sedam milijardi dolara samo za borbu protiv ISIL-a, što je povećanje od 35 posto u poređenju s prošlom godinom.

Vojni budžet Sjedinjenih Američkih Država je najveći u svijetu i prelazi čak ukupne budžete osam drugih velikih oružanih snaga u svijetu.

Carter u utorak treba istaći “stanje prijetnji” naročito s Rusijom od kada je ona pripojila Krim 2014. godini, dodao je prvi vojni zvaničnik u razgovoru za novinsku agenciju AFP, koji je želio ostati neimenovan.

On je, također, rekao kako će državni ministar odbrane saopćiti znatno povećanje američkog vojnog prisustva u istočnoj Evropi, posebno u Estoniji i Rumuniji, zbog suočenju s ruskom prijetnjom.

Carter priprema otkriti nove letjelice koje su do sada bile tajna.

Riječ je o malim dronovima koji mogu letjeti u formaciji, kazao je neimenovani treći zvaničnik odbrane.

Sudbina aviona A-10

Kroz budžet bi trebali biti poznati i planovi Pentagona za borbene avione A-10 koji su razvijeni 1970-ih godina i trebali su biti povučeni, ali su postali vrijedno sredstvo u borbi protiv ISIL-a i njihova upotreba će biti produžena.

Američki ministar odbrane bi trebao održati govor u Washingtonu u utorak prije podne po lokalnom vremenu.

Kompletan budžet odbrane bit će poznat sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO