Kurdska grupa preuzela odgovornost za napad u Ankari

Odmetnuta frakcija zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK) preuzela je odgovornost za napad u Ankari u kojem je prije nekoliko dana poginulo 28 ljudi, navedeno je na njihovim stranicama.

Frakcija koja sebe naziva “Kurdski jastrebovi slobode” (TAK) poručila je kako je bombaški napad odgovor na politiku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i vojne operacije koje se vode na jugoistoku države.

TAK je najavio i da će nastaviti sa napadima, te upozorili strane turiste da ne dolaze u Tursku, prijeteći da će “uništiti” turistički sektor u toj državi.

“Turizam nam je glavni cilj koji ćemo uništiti. Upozoravamo strane i domaće da ne idu u Tursku. Nećemo biti odgovorni za one koji će umrijeti u napadima na tim područjima”, naveo je TAK.

Napadač došao iz Sirije

Prethodno je turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio kako je devet osoba uhapšeno zbog napada u Ankari te naveo da su identificirani počinitelji napada.

Optužio je Postrojbe za narodnu zaštitu, vojne snage zapadnog Kurdistana u Siriji, da su izvršile napad u suradnji s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), javile su agencije.

Po njegovim riječima, bombaš koji je izvršio napad u Ankari došao je iz Sirije.

Provladin list Yeni Safak objavio je kako je napad izveo Sirijac Salih Neccar, identificiran na osnovu otisaka prstiju, a u Tursku je ušao s izbjeglicama iz Sirije.

Automobil kojim je izveden napad iznajmljen je prije dva tjedna u Izmiru, na zapadu Turske.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO