Irak se plaši da bi ISIL mogao napraviti ‘prljavu bombu’

Materijal koristi gama valove da bi testirao mane materijala koji se koriste za izgradnju naftovoda ili plinovoda (AFP)

Irak je u potrazi za vrlo opasnim radioaktivnim materijalom koji je ukraden prošle godine, navodi se u dokumentu Ministarstva okoliša te zemlje.

Ovo je potvrdilo i sedam iračkih zvaničnika, koji se boje da bi taj materijal oružana grupa Islamska država Irak i Levant mogla iskoristiti kao oružje – “prljavu bombu”.

Radioaktivni materijal, koji se nalazio u zaštitnom omotu veličine laptopa, nestao je u novembru prošle godine iz skladišta koje se nalazi u blizini Basre, a koje pripada američkoj kompaniji Weatherford WFT.N, javlja Reuters, a prenosi Daily Sabah.

Sjedište kompanije u Istanbulu

Glasnogovornik iračkog Ministarstva okoliša je istakao da ne smije govoriti o tom predmetu, jer se tiče sigurnosnih interesa.

Kompanija Weatherford je saopćila da ona nije odgovorna za materijal.

“Mi nismo vlasnici i ne kontroliramo skladište gdje se radioaktivni materijal nalazio”, kazali su iz te kompanije.

Materijal, koji koristi gama valove da bi testirao mane materijala koji se koriste za izgradnju naftovoda ili plinovoda, pripada kompaniji SGS, koja se nalazi u Istanbulu, navodi se u dokumentima, kazali su zvaničnici.

No, zvaničnik te kompanije nije htio komentirati slučaj, a američki State Department je saopćio da zna za izvještaje o tom radioaktivnom materijalu, ali kako nema naznaka da ga je uzeo ISIL.

Potraga za kamerom

Jedan američki zvaničnik je kazao da je Irak Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u novembru prijavio nestanak specijalne kamere koja sadrži radioaktivni iridij.

“Od novembra oni traže tu kameru. Jesu li je izgubili ili je ukradena, nije jasno”, rekao je anonimni zvaničnik.

“Prljava bomba”, za koju Irak sumnja da bi je ISIL mogao napraviti, kombinacija je nuklearnog materijala i običnih eksploziva, a koristi nuklearnu fisiju da bi napravila ogromnu eksploziju.

Izvor: Agencije