Francuska naredila raseljavanje kampa Calais

Prema podacima humanitarne organizacije, u tom dijelu kampa živi 440 djece, od kojih 291 bez pratnje odraslih (EPA)

Francuska je naložila danas stotinama izbjeglica koje žive u izbjegličkom kampu u Calaisu da uklone svoje improvizirane domove i imovinu u roku od četiri dana.

U naredbi, koju je objavila regionalna prefektura, navodi se da stanovnici južnog sektora, nazvanog “Džungla”, moraju da uklone svoju imovinu do utorka uvečer, kada je zakazano rušenje tog dijela kampa.

Vlasti procjenjuju da u južnom dijelu “Džungle”, koji je prepun prodavnica, kafića, crkava i džamija, trenutno živi između 800 i 1.000 izbjeglica. Humanitarne organizacije tvrde da ih ima mnogo više.

Većina od 4.000 izbjeglica, koji se nalaze u Calaisu, pokušava pronaći način da se dokopa Britanije.

Vlasti žele preseliti izbjeglice u obližnje kontejnere sa grijanjem ili u druge izbjegličke centre na teritoriji Francuske.

U naredbi se navodi da je zbog učestalih sigurnosnih problema, nedostatka higijene i dostojanstva, neophodno hitno rušenje parka.

Apel Cameronu

Glumci Jud Law, Gillian Anderson i nogometaš Gary Lineker su među 145 poznatih ličnosti koje su ranije pozvale britanskog premijera Davida Camerona da dozvoli djeci izbjeglica, zaglavljenim u luci Calais, da uđu u Veliku Britaniju.

U otvorenom pismu britanskom premijeru, oni su zatražili da djeca iz izbjegličkog kampa koja imaju rođake u Britaniji, budu sa njima ujedinjena, dok njihovi zahtjevi za azil budu procesuirani.

Poziv poznatih dolazi u trenutku kada se francuske vlasti pripremaju da unište dio tog kampa u ponedjeljak, a ovaj potez učinio bi 3.000 ljudi beskućnicima na temperaturama blizu smrzavanja, naveo je AFP.

Prema podacima humanitarne organizacije Pomozimo izbjeglicama, u tom dijelu kampa živi 440 djece, od kojih 291 bez pratnje odraslih.

“Takav nametnuti potez ponovo bi iščupao iz korijena one koji su već morali da napuste svoje domove zbog rata i progona”, navodi se u pismu poznatih i poziva Vlada da djeluje kada je riječ o maloljetnicima u kampovima u Calaisu i Dunkerqueu.

Law, koji je organizator pisma, posjetio je kamp i opisao uvjete u kojima djeca žive kao “jezive”.

“Cameron i Britanska vlada moraju hitno sarađivati sa francuskim vlastima u rješavanju ove humanitarne krize”, kazao je glumac.

Izvor: Agencije


Povezane

Humanitarne organizacije podnijele su tužbu na londonskom sudu u pokušaju da spoje veliki broj djece koja se trenutno nalaze u izbjegličkom kampu u Francuskoj sa njihovim porodicama koje žive u Velikoj Britaniji. Aktivisti kažu da stotinama djece, uglavnom iz Sirije, prijeti izrabljivanje i zlostavljanje, a nadležne vlasti opružuju za ignorisanje Evropskih pravila koja im daju […]

Published On 18 Jan 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO