Mediji: Sjever planira napad na Južnu Koreju

Sjeverna Koreja mogla bi otrovati aktiviste i dezertere, ili ih namamiti u Kinu, gdje bi mogli biti kidnapovani (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je da se provedu pripreme za napad na Južnu Koreju, objavila je u četvrtak južnokorejska obavještajna agencija.

U zatvorenom brifingu za članove partije Senuri južnokorejska Nacionalna obavještajna služba saopćila je da je obavještajna agencija Kim Jong-una počela raditi na primjeni njegovog naređenja da se aktiviraju raspoloživi kapaciteti za izvođenje cyber i drugih napada na Južnu Koreju, naveo je neimenovani zvaničnik u toj stranci.

Tokom brifinga obavještajna služba navela je da bi meta napada mogli biti aktivisti koji se protive djelovanju Pjongjanga, kao i Vladini zvaničnici, dodao je zvaničnik.

Napadi na javna mjesta

On je istakao da su mogući napadi na metro, tržne centre i druga javna mjesta.

Tvrdi da bi Sjeverna Koreja mogla otrovati aktiviste i dezertere, ili ih namamiti u Kinu, gdje bi mogli biti kidnapovani.

Zvaničnik je odbio kazati da li se tokom brifinga razgovaralo o načinu na koji su informacije prikupljene.

Sjeverna Koreja ima dužu historiju napada na Južnu Koreju, kao što je granatiranje otoka 2010. godine, kada je poginulo četvero južnokorejskih zvaničnika, ili obaranje južnokorejskog putničkog aviona 1987. godine, kada je stradalo svih 115 putnika.

Međutim, navodi AP, nemoguće je nezavisno potvrditi da postoje pripreme za napad.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye izjavila je nedavno da je potreban temeljno drugačiji pristup kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od svog programa razvoja nuklearnog oružja, a koji će obilježiti beskompromisni, odlučni odgovor na provokacije zvaničnog Pjongjanga.

Seul zauzima oštriji stav

Ona je u obraćanju južnokorejskom Parlamentu upozorila da su građani njene države tokom godina postali “imuni” na prijetnje svojih sjevernih susjeda i istakla kako je vrijeme da se zauzme oštriji stav.

Nakon što je Južna Koreja obustavila aktivnosti u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong u Sjevernoj Koreji, Pjongjang je saopćio da je protjerao sve južnokorejske radnike iz industrijskog kompleksa i zamrznuo imovinu firmi koje tamo posluju.

Napetost na Korejskom poluotoku povećana je nakon što je Pjongjang lansirao raketu dugog dometa.

Izvor: Agencije