SAD: ISIL koristio hemijsko oružje

SAD je dokaze o korištenju bojnih otrova dobio od izvora na terenu (AP)

Vjeruje se da borci grupe Islamska država Irak i Levant stoje iza napada u Siriji i Iraku prošle godine u kojima je korišten bojni otrov iperit ili plikavac, saopćio je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Fotografski dokazi kao i opis događaja dobijen od sirijske opozicije svjedoče u prilog tome da su borci ISIL-a odgovorni za napad iperitom u sirijskom gradu Marea 21. augusta, rekao je Toner.

U izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja od 29. oktobra zaključeno je da su najmanje dvije osobe bile izložene dejstvu iperita u Marei, sjeverno od Halepa, u augustu.

Sirija je trebalo da potpuno preda toksične hemikalije prije 18 mjeseci, a njihova upotreba predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Konvencije o hemijskom oružju iz 1997.

Toner je kazao da na osnovu raspoloživih dokaza Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ISIL odgovoran za upotrebu iperita u Iraku, prenosi Tanjug.

Upotreba otrova

To je prva poznata upotreba hemijskog oružja u Iraku od pada Saddama Husseina, naveo je Reuters.

Izvor iz OPCW-a potvrdio je da je kod 35 kurdskih boraca, koji su se razboljeli na jednom bojnom polju u augustu, potvrđeno prisustvo iperita.

Gas iperit, koji na njemačkom zovu senfgas, na engleskom sulfur mustard, žućkaste je boje i pomalo ima miris na senf ili bijeli luk.

Njemačka vojska je u Prvom svjetskom ratu prvi put upotrijebila otrovni gas kao oružje, a ime mjesta tog događaja je – Ipr u Flandriji – i danas je u osnovi imena bojnog otrova iperit.

Iperit je hemijski agens klase 1, što znači da se veoma malo upotrebljava van hemijskog ratovanja.

Izaziva opekotine na očima, koži i respiratornom traktu.

Izvor: Agencije