Rusija šalje Iranu raketni sistem S-300

Iranski ministar sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (EPA)
Iranski ministar sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (EPA)

Rusija će poslati Iranu prvi raketni sustav zemlja-zrak S-300 u četvrtak, objavila je državna novinska agencija RIA.

Raketni sustav s projektilima dugog dometa bit će predan tijekom službene ceremonije kojoj će prisustvovati iranski ministar obrane Hossein Dehghan za vrijeme svojeg službenog boravka u Rusiji, objavila je državna agencija navodeći neimenovani izvor, kako prenosi Hina.

Ceremonija će se navodno održati u ruskom gradu Astrahanu, na Kaspijskom jezeru, na izravnom vodenom putu za Iran.

Rusija i Iran potpisali su ugovor o isporuci nekoliko sustava S-300 u 2007, ali Moskva nije ispunila dogovor, zbog sankcija  UN-a protiv isporuke oružja toj državi.

Jačanje vojne suradnje

Nakon što je Iran prošle godine postigao međunarodni dogovor o ograničavanju svojeg nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, ruski je izvor iz vojne industrije najavio u studenom da će Moskva poslati još nepoznat broj raketnih sustava S-300 u Iran.   

Rusija i Iran će jačati vojnu suradnju i boriti se protiv zajedničkih prijetnji, između ostalog i protiv međunarodnog terorizma, izjavio je ranije u srijedu ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon susreta s iranskim kolegom Hosseinom Dehghanom, koji boravi u posjeti Moskvi.

“Siguran sam da će naš susret doprinijeti jačanju prijateljskih veza između ruskih i iranskih oružanih snaga”, rekao je Šojgu.

Iranski ministar, koji je doputovao u ponedjeljak, sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i potpredsjednikom Vlade Dmitrijem Rogozinom.

‘Zajedničkim snagama na Bliskom istoku’

Dvojica ministara su razgovarala i o mjerama za razvoj vojne suradnje dviju zemalja i postavili pravni temelj potpisivanjem ugovora između Teherana i Moskve.

“Rusija i Iran su spremni uskladiti stavove o velikom broju svjetskih i regionalnih pitanja”, dodao je Šojgu, govoreći o “sve dubljoj krizi na Bliskom istoku”.

“Naše zemlje su pred istim izazovima i prijetnjama u bliskoistočnoj regiji i samo zajedničkim snagama ćemo ih svladati”, zaključio je Šojgu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO