Erdogan: Rusija na ivici činjenja ratnog zločina

Recep Tayyip Erdogan navodi da sirijska kriza 'klizi ka ćorsokaku' zbog ruske intervencije (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da je Rusija “na ivici da počini ratni zločin” u Siriji, dok je Sjedinjenim Američkim Državama poručio da se odluče jesu li na strani Ankare ili kurdskih pobunjenika.

Međunarodna zajednica mora podići glas protiv Rusije i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naglasio je Erdogan, navodeći kako je strpljenje Turske “na izmaku” kada je riječ o situaciji u Siriji.

Erdogan navodi da sirijska kriza “klizi ka ćorsokaku” zbog ruske intervencije.

On je rekao kako mu je teško shvatiti zašto SAD ne može nazvati Partiju demokratskog jedinstva terorističkom organizacijom.

Turska nema namjeru obustaviti napade na kurdske borce iz sastava Jedinica za narodnu zaštitu na sjeveru Sirije, kazao je turski lider, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, ignoriranje veze između PYD-a i Radničke partije Kurdistana predstavlja “neprijateljski stav prema Turskoj”.

Odgovor Moskve

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je ranije u srijedu da su turski artiljerijski napadi na sjever Sirije “apsolutno nezakoniti”.

“Ono što se događa na tursko-sirijskoj granici je apsolutno nezakonito. Turska granatira naselja preko granice i tamo prebacuje novac, ljude i potrepštine”, rekla je glasnogovornica Ministarstva, navodi Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kritiziralo je u utorak Tursku zbog granatiranja na sjeveru Sirije, koje je potaklo bojazan od ozbiljne eskalacije sukoba u toj državi, gdje gotovo pet godina bukti građanski rat.

Turska je počela s granatiranjem sjevera Sirije u subotu, a meta su joj kurdske snage, za koje tvrdi da su povezane sa zabranjenom PKK.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO