Apple neće otključati iPhone napadača iz San Bernardina

FBI navodi da bi podaci s telefona napadača mogli biti ključni za istragu (AP)

Kompanija Apple nije saglasna sa zahtjevom američkog suda u kojem se od te kompanije traži da pomogne u otključavanju telefona Syeda Farooka, koji je sa suprugom u decembru prošle godine u San Bernardinu u oružanom napadu ubio 14 osoba.

Čelnik Applea Tom Cook je izjavio da je kompanija spremna pomoći istražiteljima američkog Federalnog istražnog biroa, ali da bi “obaranje šifri na iPhoneu ubice bio preopasan potez, sa nesagledivim posljedicama po kompaniju i sigurnost podataka svih korisnika Appleovih uređaja”.

“Žele da napravimo stražnja vrata za ulaz u iPhone. A ta bi se tehnika onda mogla početi primjenjivati na svemu. Bilo bi to kao da smo dobili ključ koji otvara sve brave restorana, banaka i trgovina. Nijedna razumna osoba to ne bi prihvatila”, kazao je Cook, prenose agencije.

Zaključan iPhone

Farrok i njegova supruga Tashfeen Malik su identificirani kao napadači koji su u decembarskom oružanom napadu u San Bernardinu ubili 14 osoba.

U okviru istrage FBI ne može otključati Farookov telefon, jer je zaštićen šiframa koje nudi Appleov softver.

Napadači su ubijeni u operaciji američke policije, a podaci s njihovih telefona bi mogli biti ključni za istragu o njihovoj povezanosti s terorističkim organizacijama.

Izvor: Agencije